BahnScorper Creative Commons License 2005.03.30 0 0 784
Üdvözlet!

Múlt héten én is hozzájutottam egy példányhoz a topic címéül szolgáló sajtóorgánumból. Nem, Berlinben még továbbra sem lehet kapni, a haverok hoztak el egyet nekem Csehországba kirándulásunk alkalmából.

Háááát... hol is kezdjem... rosszabbra számítottam. De akkor is egyik szemem zsír, a másik meg üveg. :-) A fotók jók, a cikkek közt is van sok korrekt, igaz, sok fölösleges is. Most nincs elöttem az újság, és nem volt túl sok idöm teljesen átböngészni az út alatt, de összességében azt tudom mondani, hogy azért van egy-két fölösleges, vagy túl bö lére eresztett cikk, pl. az a hogy müködik a gözmozdony vagy melyik. A külföldi villamosos szemezgetés nagyon fületlen-farkatlan nekem, a városi közlekedési rész egész jó, meg a kisvasúti is, meg az ózdi cikk is. A szerb útibeszámolóba viszont több konkrétumot bele lehetett volna rakni, mert az pl. nagyon nem szól semmiröl, pedig pont szólhatna, hogy az embernek felkeltse az érdeklödését, akármelyik szakterülete is érdekli a vasútnak. Amint korábban hallottam, ez inkább "középutas" újság lenne, tehát nem a "hardcore" vb-ket célozza meg. Pedig tehetné, hogy elmondja, milyen mozdonyokkal, kocsikkal találkozhat pl. az ember szerb földön, egy-két listát is összedobhat, vagy hogy hol lehet jól fotózni...

Érzödik persze a törekvés, hogy olyan újságot dobjon össze a szerkesztöbrigád, ami felveheti a versenyt a külföldi szakirodalommal, de akkor is benne van egy kicsit a "kicsit savanyú, kicsit sárga, de a miénk" érzés. Ez persze lehet, hogy nem annyira az írások, hanem inkább a magyar nyelv hibája. Ugyanúgy, mint ahogy sokkal jobban tudok érzéseket kifejezni angolul, és jobban is hangzanak az angol nyelvü zeneszámok, ugyanúgy inkább a németet érzem "hivatalos nyelvnek" a vb-ségben, és valahogy furcsának, zavarónak érzem a magyar szöveget. Valahogy a jobb sorsot is megélt Pályaör cikkei jutnak eszembe (ez ne legyen fikkancs-érzetü, abban voltak jók) - és egy kicsit mintha keveset mondana el...

Tehát valami egészen új született... ami nemigen vethetö össze se a német, se a cseh, se más sajtóval. De ettöl még lehet jó is. Egyelöre viszont az a "je ne sais pas quoi" az, ami miatt nem tudom azt mondani, hogy "ez igen". Kiváncsi leszek a folytatásra... meg arra, hogy mennyi folytatás lesz. De hogy ne csak mormogjak, ha kell, szivesen szállítok cikkeket abban a témában, amit nagyon vágok, de csak a jövöre nézve, ha már megint Pesten leszek.