kavkaz Creative Commons License 2005.03.29 0 0 470
Nézd. Hamvas jó író. Filozófiai, vagy tradícionális értelemben éber és ezért rengeteg dolog tisztán lát. Ez a magyar irodalom egyik mesterévé avatja, mert jó a stílusa is. De a filozófiai szempontjait itt most hagyjuk, egyszer azt mondtam róla, hogy ha következetesebb akkor a magyar Pol Pot is lehetett volna, nem volt az, ugyan hatalmas, de túl zavaros amit az aranykor és a permanens hanyatlás kapcsán letett az asztalra, bár azt hiszem ez nem véletlen, most legutóbb egy Bácsfi nevű -nem is tudom, hölgynek biztos nem hölgy- próbálkozott ezzel újra, de ő mégzavarosabb valamit hozott össze. Azt hiszem épp a kiinduló anyag az ami nem koherens. Tradíciók vannak, de egy tradíció nincs. Most mondhatjuk, hogy a fennmaradt anyag töredékessége miatt nincs, vagy mondhatjuk azt is, hogy a különféle embertípusok gondolatvilága másképp reagált a környezetükre és eleve különféle magyarázatokat teremtett, az már nem számít.

A lényeg nem ez. Hanem az, hogy nyelvészeti úton a finnugor nyelvrokonságot állapították meg. Ugyan feltételezték az etnikait is, de végül nem okozott egetverő meglepetést, hogy férfiágon elenyésző, nőágon nem döntő mértékben vagyunk a legtöbb finnugor népnek genetikailag rokonai. Egyébiránt egymásnak se nagyon rokonaik a finnugor népek genetikailag. Más nyelvcsaládokba tartozó népekre sem jellemző döntően!

A történelemmel nem tudom mi a bajod.
Előzmény: najahuha (469)