persze, a lakkot 120-assal. mivel nem kell más mint az, hogy a felhúzott szálakat "letörje". a nitrolakk meg a csónaklakk alapozásához kell, más szerepe nincs is, csak ennyi, meg az, hogy ezeket a "felhúzódásokat" megtegye. alapból elég 2 nitro+ 1 zománc (vagyis fedőlakk), de mivel ez spéci helyre került!;) (saját), így inkább "felesleges" pluszmunkát, és anyagot beleöltünk az eredményért:)
Beltérre is nyugodtan lehet csónaklakkot használni!:) Nehogymár csak csónakra lehessen kenni...:)))) A csónaklakk lényege annyi, hogy a fokozottan igénybe vett részek (és az kimondottan a vízre értendő, de az sem hátrány, hogy ezek "rugalmasok" is...) is kellő védelmet kapjanak. Erre lettek kifejlesztve. Én pl szeretem a matróz lakkot, mivel szép, egyenletes magasfénye van.
A bútorlakkok alapból nem túlzottan "erősek" mi a szakmában a "bútorlakkot" gyak valamilyen gyorsszáradású nitro, vagy észter higítású lakkra értjük. Ezeknek van fényük (valamennyi) de a kopásállóság, és a vízállóság egyáltalán nem az erényük...
Biztos láttatok már olyan dohányzóasztalt aminek a felületén szép szabályos világos körök voltak. Na, azok nem mások mint a valamikor rátett poharakon kicsapódottm vagy kiöntött víz nyomai!! Ezeket csak teljes lakklecsiszolással lehet javítani... Mondanom sem kell ezek mind bútorlakkal készültek...
Persze vannak nem fényes csónaklakkok is, pl a tikkurila "Unica" anyaga, de pl ezt csak ritkán használom, mert 2x-3x drágább mint a sima magyar csónaklakk. Az is igaz, hogy én matrózból nem láttam selyemfényűt...
Erzsébeti