ztorkuz Creative Commons License 2005.03.20 0 0 170

Az egy érdekes kérdés, hogy az egész médiafigyelemnek mi volt a hatása a témában. Nagy játékcégek vezetői földhöz vernék magukat, ha egy játékuk ennyi ingyen marketinget kapna, Tv híradókban, újságokban, milliós nézettségű szólás szabadságában stb. Eközben bár az összes cikk arról írt, hogy a játék csak rövid ideig volt elérhető, a valóságban ehhez képest szinte folyamatosan fent volt, először a prohostingon, ahonnan az eltávolítást egy szélsőséges, feltehetően kommunistákhoz közel álló elem kezdeményezte, érdekes megfigyelni az első mondatot:

2005. március 01. 20:07)

"Ma adtam a fasisztáknak. A Friderikusz-műsorban szerepelt egy blogger, nevezzük mondjuk Tomi cicának, aki lelkesen terjeszti a fent nevezett játékot. Miután a magyar oldalakról leszedették ezt a borzalmat, föltették egy amerikai ingyenes szerverre, ide, és ezt büszkén arra, hogy milyen okos húzás volt, meg is írta a blogjában:

Ja, igen, és itt van az Olah Action egy külföldi szerveren. Feljelentgetni vágyók szíves figyelmébe ajánlom, hogy ez nem az én szerveremen van, nem vagyok felelõsségre vonható a tartalomért, csupán linkelem. Bár várjunk csak, a cigányoknak ez bonyolult, próbáljuk máshogy. Figyelj, hombre! Hiába rinyálsz, ezért nem tudsz beperelni, érted? NEM TUDSZ. Bármennyire fáj. Nem én raktam fel, nem én tárolom, nem én írtam hozzá az üzenetet. Ne hisztizz. Törõdj bele, hogy itt utálnak téged, és ez nem a te hazád. Ha mindenkit feljelentesz, akkor sem lesz az. Legjobb lenne, ha visszamennél Indiába.

Gondoltam, ennyire vagyok okos én is, és írtam egy levelet a prohosting.com-nak, hogy mi is szerepel ezen az oldalon. Ezt a választ kaptam azon melegibe':

This account has been removed from our servers for violating our Acceptable Use Policy. Thank you for bringing this matter to our attention.

Please let me know if you need additional assistance.

ProHosting Tech Support

Tudom, hogy semmibe nem kerül újabb oldalakra föltenni, és nem is fogom mániákusan kergetni az ilyen tartalmakat, de továbbra is ha hasonlóra bukkanok, biztos vagyok benne, hogy egy udvarias, figyelemfelkeltő levéllel azt onnét el is lehet tüntetni. Olyan ez, mint a macska által kihányt szőrgombóc. Ha meg nem történtté nem is lehet tenni, legalább el kell takarítani. Szerencsére nagyon kevesen gondolkodnak úgy, mint ez a Tomi cica, még ha néha hangosabbak is annál, mint amit ökölbe szorult kéz nélkül el lehet viselni. De ne feledjétek: NO PASARAN, illetve EL PUEBLO UNIDO JAMÁS SERÁ VENCIDO!"

A dátum március 1. tehát ekkor még valójában vígan fent volt a kérdéses file. A google már most 100-as nagyságrendben ad ki találatokat az olah actionra, miközben a botrány kirobbanásakor, ez a szám erősen a nullához tartott. Mi több ami a legfurcsább számomra, hogy a játék jelenleg is elérhető magyar szerverről:

http://sim.dox.hu/downs/misc/olahaction.rar  -címen. A kezdeti botrány után már nem fontosak ezek a dolgok? A másik érdekes hely, ahol a játék állítólag (TV2 fórumán egy bejegyzés szerint) megtalálható, az a pro patria hub http://propatria.uw.hu/ . A társoldalak között első helyen a vér és becsület honlapja beszédes(jól mutatja az oldal ultra-szélsőséges orientációját), valamint a linkek között ott van a már említett Internet Zsidó Database is...  Felmerül a kérdés, hogy miért pont egy ilyen gagyi ősöreg játékból kell botrányt csinálni, amikor a sokkal súlyosabb esetektől hemzseg a net. Az IZSDB ről nem sok szó esik azóta sem, viszont ott van teljes "szépségében" azóta is a matulán. A másik dolog, hogy nem lett volna-e jobb megoldás, hagyni a francba a dolgot, és nem sokmilliós publicitással nyakon önteni az ügyet, hanem hagyni, hogy az amiga fanok szenvedjenek az emulátorral, ha jól esik. Országos coverage nélkül jó ha 100 felhasználója lett volna...