Szerintem nem hülyeség a szatyronkénti szerény környezetvédelmi adó. Akár terheljék is a vásárlóra. "
Rendben csak mondja meg valaki a polietilen miben szennyezi a kornyezetet ha eldobjak azon kivul hogy randa szemet,amit ozze kell szedni es elegetni egy eromuben.Igen, össze kell szedni. Megteszi valaki? A nejlonzacskók (igen, a PE szütyőt is igy hivják magyarul) töredékét hasznositjuk újra vagy használjuk fel pl. tüzelőanyagnak. A nagy része növeli a szeméthegyeket. Az alapanyagát jóval olcsóbban mérik, mint annak a valóságos ára lenne...
Nézd, rengeteg mindent pazarlunk mértéktelenül, és ennek csak apró része a nejlonszatyor. De része, és ha ezt meg lehet egy kicsit fogni, akkor az már valami.
Ami bosszant, az az
indokolatlan pazarlás. Pl. Németországot és Amerikát összevetve (hasonló az életszinvonal), azt látjuk, hogy előbbi helyen komoly adők és büntetések terhelik a környezetszennyezést, és igyekszenek megfogni, és (emiatt, de lehet, hogy a történelmük miatt) az egész nép felfogása olyan, hogy csak mert valami olcsó, még nem fetlétlen kell eldobni.
Mi van Amerikában? Jól élünk, az áram ingyen van, hát fűtjük/hűtjük papirfalu házainkat 1000-rel, szigetelés minek. Villanyt lekapcsolni minek. Csomagot kapsz, köbméteres pakkban hozzák ki, mire kibontod, 10x15x15cm-es. Betérsz egy kajáldába, mire kicsomagolod a papit, az asztalt elboritja a szemét. Minek? Feleannyi réteg nem tenné meg? Piát fél centi vastag hungarocell pohárban kapod, csak le ne égesd/fagyaszd vele a kezed. Hülyének néznek, ha egy törülközőt akár KÉT napig is használsz. (Németországban külön kérnek erre, igényes szállodában). Miért? Újrahasznositás ugyan van, de nem kötelező, a dolgok nagy része megy a kommunálisba. Benzin ingyé van, 87-est tankolunk, leautózunk napi 100 mérföldet... Mindenki igy tesz, nem is tehetünk mésképp, mert nincs más lehetőség. És ha nekem ilyesmivel problémám van, nem is értik!
Németországan nem olcsó az alapanyag, energia. A gazdasága rá is fizet a dologra... Amerika gazdasága pörög, csak sajnos a világ fizeti meg...
Ez persze nem a nejlonzacskóról szólt, de talán most már érted, miért irtam azt, amit.
vrobee