Felszabadulás
Bächer Iván
"G.-nénél újságolják a lakók, hogy a németek ?felszabadították? a bécsi országutat... A zsidó lány, aki hamis iratokkal, mint keresztény lakik itt, felsóhajt. Hál' Istennek! És lopva rám néz. Hamarosan kettesben maradunk. Azt mondja:
- Látja, mit kell az embernek csinálni, hogy az életét mentse?
- Látom, csodálom magát. Ilyesmire én nem lennék képes.
- Muszáj.
- Én legfeljebb hallgatok, mint ahogy most is hallgattam.
- Pedig ezek a hallgatásból is értenek.
- Tudom."
Ez a párbeszéd Nagy Lajos pincenaplójából való.
De tulajdonképpen elhangozhatna ma is.
Dolgozik a félelem. Folyik a zsonglőrködés a szavakkal. És a hallgatással.
1945. február 13-án rabló bolsevik hordák megszállták Budapestet; a város hős védői kitartottak az utolsó emberig.
1945. február 13-án Budapest megszabadult a német megszállástól, hogy abban a minutában bolsevik megszállás alá kerüljön.
1945. február 13-án felszabadult a budapesti zsidóság, csakhogy ennek a budapesti magyarság rabságba kerülése lett az ára.
1945. február 13-án a hős Vörös Hadsereg felszabadította Budapestet.
Elhangzik mindegyik állítás e napokban és még számos másik is. Bizonyos, nem lényegtelen megszorításokkal, rendben is lenne így.
A háborúnak ezer arca van - írja Polcz Alaine, és ő csak tudja, hisz ő a háború legborzalmasabb arcát tapasztalhatta meg. Hogy pontosak legyünk: a felszabadítás legborzalmasabb arcát.
Mert, ha a háborúnak ezer arca van, akkor a háború végének is.
Polcz Alainenek nem kell használnia ezt a kifejezést: felszabadulás.
Nekem igen. Ezzel tartozom azoknak, akik annak élték meg, mindennek dacára annak élték meg e napokat; felszabadulásnak.
De ettől még szívemben hordom a tucatnyi szovjet katona által megerőszakolt Polcz Alaine sorsát is. Az is az enyém. Aminthogy a kozákok által az unokájával együtt megölt nagyszékelyi sváb parasztaszszony sorsa is az enyém.
De a náci németek oldalán végsőkig kitartó katona, Wass Albert sorsa nem az enyém.
Az azoké, akik a hallgatásból is értenek.
Mellesleg hallgatni épp ezért, nem csupán hitvány, de fölösleges is.
Most hatvan éve, hogy véget ért a háború Budapesten.
Nekem most hatvan éve, hogy Budapest fölszabadult.