60 tő szőlő esetében HA ez borszőlő, akkor optimálisan 120 palack (80 liter) minőségi bor elfogadható termés :-)
1 kiló szőlőből 0,55-0,75 L (fajtafüggő) must lesz.
1 liter mustból (ha nem pancsolsz, és a minőséget helyezed előtérbe) lesz 1 palack bor (ha minimum 100 litert kezelsz egy egységben)
ez aszt jelenti, hogy 1 tőke -> 2 palack bor -> 2 liter must -> 2,5-3 Kg szőlő jó minőségű normális mennyiségű termést jelent. Egy átlagos bortermelő tőke ezt 6-10 fürt szőlőből (fajtafüggő) produkálja.
Javaslom, nézz utána annak, hogy milyen szőlők vannak a kertben, és készíts 2-3 évre tervet a tőkeformák újraalakítására, az első évben valószínűleg drasztikus mennyiségű metszést kell alkalmaznod, és csak a második évben tudod elkezdeni az új hajtásokból a lugasforma kialakítását.
Az egy másik kérdés, szintén fajta függő, hogy a metszés során hány szemre kell metszeni az optimális terméshez.
Legfontosabb, hogy nézz utána a fajtának, és az alapján kérdezz, vagy keress!