Andó Gergely Creative Commons License 2005.03.08 0 0 220
Ma délelőtt Kőbánya-Kispesten nem sikerült megvennem a lapot! De nem adtam fel! A Móriczon a Hirker bodéban volt!

Az előzetes elvárások nagyon magasak voltak a lappal szemben, amit azonban nem sikerült alulmúlni! Azonban ezzel egyidejüleg több aggodalomra okot adó jelenségre is felfigyeltem, miközben átfutottam a lapot a villamosra várván:

- az sokkal hosszabb, a Nyugaton megszokott havilapoknál
- ragasztott a kötés, így jobb tárolni és olvasni, de nyilván nem véletlen, hogy Nyugaton szinte mindig tűzik (ez összefüghet a hosszal, de az árral is).
- német nyelvterületen egyetlen lap van ezen a színvonalon, a Bahn-Extra, csak az két havilap, és 5-ször ennyi pénzből készül, LEGALÁBB ötször ennyi reklámot tartalmaz, és ötször ekkora legalább a példányszám!
- olyan erős a lapban szereplő képek színvonala, hogy hosszú távon nem biztos hogy fenntartható (egyedüli kivétel a 18-as villamos képe)

Az egyértelmű, hogy a lap Európa valamennyi vasútbarát magazinjának színvonalát hozza, talán csak cseh barátaink Dráha és Railvolution című kiadványai említhetők vele egy lapon. Nagyon remélem, hpgy sikerül stabil és jelentős példányszámot elérni, és azt is, hogy sikerül a hőn áhított reklámozók figyelmét felkelteni. A lap profilájba talán modell gyártók, vagy boltok hírdetései, esetleg utazási irodák ajánalatai szerepelhetnének. Azaz ilyen profilú cégeket lehet megkeresni a lehetőséggel.

Megfigyelhető, hogy a közérthetőségre való törekvés jellemezte a lapot (hogy még az olvasószerkesztő is megértse), ez jó. Azonban sok esetben még nem túl következetes pl. a képaláírások kérdése. Soke setben nem szerepel a készítés ideje, vagy helye. Erre pedig sokan "érzékenyek". Olyannyira, hogy egyes elírás esetén nyugaton a következő számok visszamenőleg is közlik a helyesbítéseket. Engem nem zavar, hogy nincs pl. időpont írva, csak ne szerepelne a cikkben, hogy "a mai napon erősebb gépet küldtek", de melyik nap a "mai" nap?

A modellvasúti rész nem hangsúlyos, pedig nem is kevés. Első átfutásra fel sem tűnt, hol van... Ez az arány bizonyosan mindenki számára még tolerálható, de már alkalmas a modelessek figyelmének felkeltésére is.