mattil Creative Commons License 2005.03.08 0 0 206

Én is megvettem ma a lapot a szegedi Mars téren az autóbuszbályaudvaron. Ez egyébként az egyik legnagyobb forgalmat lebonyolító ujságospavilon a városban!(RELAY-es)

Az alábbi kis történet kíséretében kaptam meg a lapot:

Benyitok, ahol az eladó hölgy épp a főnökével beszél telefonon. Ezt abból vettem ki, hogy épp a jutalékról és néhány eddig meg nem érkezett lapról társalgott vele. Addig is én nézegetem az autós magazinokat, mert saját eszemből ugy véltem valahol erre találom majd amit keresek. Eltelik úgy 2-3 perc,- miközben más vevők is érkeznek- amikor felnéz, miközben még mindíg telefonál.

- Mit tetszik kérni?

- Csókolom, egy doboz *** cigerettát és egy INDÓHÁZ Magazint, ha már van belőle.

Kiadja a cigit, és közli, hogy már keresték nála ma mások is, de ilyesmi még nem jött.

- Sebaj, majd legközelebb... -és már fordulnék is ki az ajtón, amikor a telefonba szól

-Indóházat keresnek (Valószinűleg megkérdezte a vonal másik végén lévő mit kértek.). Majd folytatja: -Tényleg? Merre van az besorolásilag?

Odalép a viccmagazinokhoz(!!!) és a legmélyéről, közvetlenül az egy(1!) db Vasút & Modell magazin mellől kihalássza az egyetlen (!) példányt és nekemadja.

Ezután folytatja a telefonálást:

- Figyelj már csak egy darab van! Csak ennyit kaptunk?

Egy kis szünet, amíg telefonon válaszolnak neki, ám a hölgy következő mondatából ki lehet következtetni milyen választ kapott:

- Dehogy nem kell senkinek! Ne hülyéskedj már! Ma már legalább nyolcan keresték nálam. Folyik még egy darabig a beszélgetésük, majd a végén amikor abbahagyják fizetek. A hölgy mintha csak a gondolataimban olvasna ismét felemeli a telefont:

- Figyelj csak, te mennyi Indóházat kaptál? -szól a kagylóba.

Felhívta néhány kollegáját és az eredmény több mint siralmas: volt ahova egy sem, de a legtöbb helyre csak egy (1!) darab érkezett, miközben mindegyikük azt panaszolta, hogy pedig keresik ezt a lapot!

Mivel nekem lassan indult a buszom elköszöntem, de a tanulság megmarad: Nem ártana a szegedi terjesztők körmére nézni!!

És most néhány észrevétel:

ISSN szám: bejegyzés alatt. Brrr..! Tudom, hülye könyvtáros, de én mindig beleborzongok, ha egy kiadványt ISBN, ISSN, ISBD, vagy egyéb azonosító nélkül adnak ki! Remélem a kötelespéldányszolgáltatást azért rendesen telejesítitek ahogy az elő van írva!

Ezzel kapcsolatban egy javaslat: A megyei , és városi könyvtárak nagyon jó (és biztos) megrendelők. Sajnos a lap tavasszal jelent meg, ami nagy baj, mivel ezen intézmények éves folyóiratrendelési keretüket november-december tájékán írják össze és költik el. Sajnos így év közben már nehezen tudnak belepréselni uj folyóíratot a keretbe. :( Viszont a tiszteletpéldányokat, rendkívül szívesen és nagy örömmel fogadják! Ez évben legalább a megyei könyvtárak felé nem ártana tiszteletpéldányokat küldeni. Ha meglesz a folyóirant iránt az érdeklődés, ezen könyvtárak nagy része jövőre biztos megrendelő lesz!