Nyilván egy bizonyos nézőpontból felszabadulás volt. Ami utána következett ugyan abból a nézőpontból maga a dolce vita. Keveseknek volt az adott pillanaton túl, sokaknak még akkor se, felszabadulás, és még kevesebbeknek az utána következő dolce vita.
Többször leírtam, hogy mi a véleményem az üldözésekről, bárki ellen irányul is. Schwarz bácsit is, és Heim Máriát is nagyon sajnálom, már csak annak okán is, hogy a nagyanyám volt. Nekem nem kell bizonyítanod, hogy milyen embertelen volt a zsidóüldözés. Nem is ebben a kérdésben érveltem. Azt kiséreltem meg körülírni, hogy milyen lehetőségei voltak a magyar döntéshozóknak akkor. Milyen lehetőségeik voltak később. Olvastam több un. baloldali nettársunktól, hogy nem bűnös Kádár János azért, mert behívta az oroszokat. Ha nem hívja be 56-ban, behívta volna más; vagy jöttek volna hívás nélkül. Érzed a párhuzamot?
Jól olvasható és értelmezhető az írásmódod, nem kellett segítség hozzá. Nekem a szövegértéssel sincs problémám. Pedig ez itt a neten ritka tulajdonság.. hidd el nem vagyok elfogult, csak ti nem igen tűritek a panelektől való eltérést. Ha egyszer azt tanultad, hogy Horthy igy, ha egyszer azt mondták a szemináriumon, hogy az úri magyar középosztály, akkor az punktum. Nincs más vélemény. És ha van?
Még egy rövid, de remélem elgondolkodtató kérdés: Magyarországon, de bármely országban a középosztályon kívül milyen csoportosulás alkalmas még a vezetésre?
A felső tízezer? A proletáriátus? Gábor