_AiRMAN_ Creative Commons License 2005.03.05 0 0 4619
Na látom sokan el vannak tévedve.....
A zaj amit lehet hallani, nem a kazetta, hanem fejmotor, pontosabban annak csapágya kelti!!! Ez elég komplex, főként áll egy magasabb komponensből, ami leginkább centrifugáéra hasonlít :))), és egy általában halkabb percegésből, amit a szalagon "átsuhanó" fejek (most a kis ferritmagokra gondolok) keltenek.
Digitális felvételnél sokkal gyorsabban forog a fej, mint analógnál. A digit kameráknak ez sztem egy nagy hátrányuk az analógokkal szemben. Ha megfigyelitek, sima8-nál, vhs-nél inkább csak a percegést lehet hallani, bár kameránál az is zavaró, de alacsonnyabb freki, mint digitnél.
Láttam már olyan mDV kamerát (Pana), ami néhány éves, de intenzíven használják, mert videós cégé, olyan hangja volt, hogy nem hittem el!!!! Tényleg sokáig nem értettem, mi a fenétől rezeg még az állvány is, mintha valami fúrógép vagy mi lett volna rajta!! Az biztos, hogy a hangot nem arról a kameráról keverték! :))))
Tehát a d8, DV, ...-nek szerintem komoly hibaforrása, hogy a fej egyszerűen csapágyas lesz. Pedig analógnál ált. sokkal előbb cserélik le más miatt a kamerát...

Másik, hogy hogy lehet szűrni. Akinek van Neroja, az próbálhatja a WaveEditort, noise filter, most 1előre nem taglalom részletesebben. Másik, hogy javallot külső mikrofont használni, az a biztos, és akkor már eleve nincs benne a hiba a hangban, meg más előnye is van a külső mikinek. Plusz a hozzáértők szétszedhetik a cuccot, és kipárnázhatják a mikit, már ha van rá hely.
A samsungos illetőnek meg üzenem, hogy próbáljon meg egy másik ugyanolyat is, és ha az nem annyira zajos, akkor joga van kicseréltetni 3 napon túl is, ha meg igen, akkor joga van szidni a samsungot! :))