cirrocumulus Creative Commons License 2005.03.05 0 0 813

Lehet, hogy már későn szólok, de csak most vettem észre az RTV-újságban, hogy

ma az m1-en 15.05-kor lesz egy Fritz Lang film, címe: Dr. Mabuse ezer szeme.

Ez a film annak idején a Solaris-tagokat is megihlette, egyik régi számuknak is éppen ez a címe! 1981-ben játszották, az egyik nagy kedvencem volt az akkori számaik közül.

Nagyszerű témák vannak benne: remek basszusmenetek, viharos fuvolafutamok, virtuóz billentyűs részek. Nekem különösen a basszustémái miatt nagy kedvencem ez a szám, valahogy nagyon különös atmoszférája van emiatt az egésznek: időnként olyan "settenkedős" a hangulat. A filmet nem láttam anno, már csak emiatt is nagyon kíváncsi vagyok rá, mert a szám alapján elképzeltem bizonyos mozzanatokat.

Ha jól tudom, ez a számuk rajta lesz a NOAB c. CD-n, erről Attila és Robi is beszélt tavaly. (És ha jól értettem, ez a szám Attilának is az egyik kedvence a régi számaik közül.)

Egyébként a Solaris zenék attól is olyan nagyszerűek szerintem, mindegyik korszakukra jellemző volt, hogy a számaikban a basszusgitár sosem alapot játszott, hanem mindig is egyenrangú dallamhangszer volt. A zenéik egyik különlegességét szerintem épp ez adja, akár Kisszabó Gábor, akár Pócs Tamás esetében.

-----------

Ha már basszusgitár, akkor holnap este 9h-kor PROGRESS koncert a Ráday Klubban,

két Solaris-tag - Pócs Tamás és Gömör László - közreműködésésvel.