Libera nos, Domine! Creative Commons License 2005.03.04 0 0 6
Bocs, nem voltam internetközelben, de meg túl hosszú is a szöveg. Ennyit lefordítani nem lehet INGYEN... :)

A lényeg, hogy James Jones tábornok, a NATO egyesült fegyveres erőinek főparancsnoka az Egyesült Államok szenátusában arról beszélt (az USA jelenlegi és jövőbeli katonai-stratégiai érdekeiről szóló elemzés bemutatásakor), hogy Amerikának fokozott érdekei fűzödik a Kaukázushoz, a kaukázusi légifolyosó létfontosságú az Afganisztánban állomásozó koalíciós fegyveres erők és az európai katonai bázisok számára.

A Pravda említést tesz még arról, hogy Jones szerint a Kaszpi-tengeri kőolaj hamarosan 25%-ot tesz ki a világ kőolaj-kitermelésében, hogy a terület a demokrácia és a piacgazdaság elterjedésének kulcsfontosságú helyszínévé vált, hogy 2015-ig - az európaiakkal egyetértésben - az amerikai katonai jelenlét súlypontja Dél-Európába kerül át, stb., stb.

Tudom, ez csak egy felületes ismertetés, amit kapkodva csináltam, de most elégedjetek meg ennyivel. (Esetleg tanuljatok meg oroszul. Bocs.) :)