KanOne Creative Commons License 2005.03.02 0 0 195
"Nehéz velem? :))"

Igen, nagyon.
Csak az egyik részét olvasod a hsz-emnek.

"Igen az emberek szempontjait figyelembe veszed....., hisz magad mondottad, hogy " Az emberek változó módon állítják össze ugyanarra az eseményre a saját rendszerüket, ezért mindenki számára más számít véletlennek,..."
Erre mondtam, hogy az ember számára nyert teret a véletlen...."

A véletlen relatív. Nem az emberek miatt relatív, hanem azok a rendszerek miatt, amikben definiálva van. Ugyanannak az eseménynek a megítélése különböző rendszerekben véletlen és nem véletlen is lehet.
A véletlen megítélése, akárcsak a valószínűségszámítás mikéntja attól függ, mire szűkítem le a világ összes információját.
Tehát nem az embertől, hanem az információhalmaztól függ, hogy adott esemény véletlen-e vagy nem.

"Én az embertől független dolgokra utaltam , amikor az eső feltételhezkötött megjelenéséről beszéltem..., ami nem véletlen esemény...."

Definíció kérdése, a feltételhez kötöttség emlegetése azért felesleges, mert minden feltételhez kötött, így ezzel nem mondasz semmit.
Az eső az általános emberi fogalmak szerint véletlen.
Az eső kialakulására vonatkozó valamennyi infó birtokában majd elmondhatod, hogy nem véletlen, hiszen kiszámíthatod (hehe).

"Abban igazad van, hogy az emberek egyéni szempontjait figyelembe véve a ki nem számított, reá nem készülő, váratlan események véletlenszerűek számukra...., de mindaz a történés mozzanataira szedve nem véletlenségből álló vektorális jelenségsorozat része..."

Példát kérek.
Ha ilyesmivel próbálkozol, mint pl. a nem véletlen "reggel igenis fogom magam és felkelek"-vektor, akkor ki kell ábrándítsalak, nem biztos, hogy felkelsz.
Nincs "biztos", semmi sem az, tehát minden véletlen.
Capische ?

Üdv
Gábor
Előzmény: Paleokrites (194)