Sziasztok!
Elbusulva amiert cserbenhagytak a polipos recepttel, de felbatorodva az itteni recepten vettunk polipot. Olyan nagy szerencsem volt, hogy egy igen jo husban levo sotetboru holgyet talaltunk a pult mogott, igy vettem a batorsagot es nagy szakacstudomanyt feltetelezve benne megkerdeztem a polipfozes nagy tudomanyarol. Azt mondta, hogy lehet fozni es sutni is, mind a ketto nagyon prima. De szerinte igazan csak sutve jo. A recept az o elmondasa alapjan a kovetkezo (nem garancia hogy o egy profi szakacs, nekem bevalt):
1. mosd meg alaposan a polipot vizzel.
![Polip nyersen](https://img.index.hu/imgfrm/0/4/4/8/THM_0000390448.jpg)
2. tedd fel foni, forrastol szamitva kb. 20 perc. Nem kell hogy zubogjon, eleg a fovoget.
3. vigyazni kell, mert fozes kozben hajlamos "kimaszni" a labosbol. Sajnos itt meg nem igazan tetszett az illata.
![Kimaszik](https://img.index.hu/imgfrm/0/4/6/7/THM_0000390467.jpg)
4. picike sot kell a fozes vegen hozzaadni. Azert nem hamarabb, mert akkor kemeny lesz a husa
![Megfôtt](https://img.index.hu/imgfrm/0/4/6/3/THM_0000390463.jpg)
Elvileg ez itt a fott polip. Mi folytattuk a holgy elmondasa szerint, mert sutve akartuk enni. (Szerinte a sutes elott meg kell fozni az elobb elmondottak alapjan.) Szoval folytatas:
5. nagy sutoedenybe bepakolni a polipot, gusztusosan elrendezve a rengeteg labat. Ez nehezen ment, mert fozes utan nagyon forro volt az egesz. (Raadasul mi kettot vettunk, ami amugy is tul soknak bizonyult, szoval kesz iparmuveszet...)
![Maszik a sutobe](https://img.index.hu/imgfrm/0/4/7/0/THM_0000390470.jpg)
6. fokhagymat vagdostam ra, aztan boven megontoztem olajjal
7. elomelegitett sutobe be. En olyan ketszaz valamennyire tettem, kb. 15 percre, amig el nem kezd sultnek latszani.
![Elfogy](https://img.index.hu/imgfrm/0/4/7/1/THM_0000390471.jpg)
!Fontos, hogy a polip, amit vettunk az elado altal meg lett tisztitva, nem lattam miket szedett ki belole, de valami sotetet, gondolom a belsejet, meg a fogat (nem tudom biologiaban hogyan nevezik azt a reszt).
Az eddigi ettermi tapasztalataim szerint a legfinomabb koret hozza a hejaban sult krumpli. Ha valaki tud jobbat, azt szivesen kiprobalom.
Nekunk nagyon finomra sikerult, pont mint amilyet az etteremben ettunk korabban. Masnap (vasarnap) probaltam belole enni (elozoleg hutobe tettem), de akkor mar gumiszeruve valt. Lehet, hogy az ido, lehet hogy a hideg tette vele. Ha errol tud valaki infot, az is erdekelne.
Mellekelek par kepet (remelem nem zavaro a sok foto), hatha valaki kedvet kap ;-)
Minden jot!