KanOne Creative Commons License 2005.02.28 0 0 181
"Szerintem a leírt információfoszlányokból kitünik, hogy mégse véletlen az ami annak látszik....."

Tök véletlen.
Ugye ugyanarról az eseményről, az esőről beszélünk ?

"Te vittél esernyőt, mi okból? Ha akarattal, felkészülve, mondjuk az időjáráselőrrejelzés miatt, akkor ugye tudatos volt...,"

Igen, tudatos volt, mert én elfogadom a meteorológus előrejelzését.
Nem ez a központi kérdés, ugyebár.
Azért ilyen példát mondtam, hogy megmutassam a különböző emberi számításokat ugyanarra a témára.

"A megfelelő körülmények, feltételek kellenek ahhoz, hogy pl. létrejőjjön az eső...., véletlen alakulhatott ki szerinted a viharos idő?"

Hehe, mindenhez megfelelő körülmények kellenek.
Ez az állítás minden eseményre igaz. -> ... és ?
A viharos idő MIELŐTT kirándulni indulunk, számunkra igen, véletlenül alakul ki.
Ha nem lenne véletlen, pontos lenne az időjárás-előrejelzés.
... és ugye nem pontos ...

"A meteorológiának mi a feladata? Az előrejelzés és mijen jelekből következtetnek, csak nem a véletlenekből?"

Nem, az eddigi ADATOKBÓL következtetnek, pl. látnak egy ciklont, az eddigi mozgását, és megsaccolják, hogyan viselkedik a továbbiakban.

"Igen a plussz információ hiánya nyomja rá a véletlenség jelzőt a nem várt eseményekre...."

Plusz ?
Nem a plussz információ hiánya, hanem az információk teljességének a hiánya okozza a véletlent.

"Pista bácsi lapockája nem tévedett....., mert fronthatásérzékeny szervezete...., de amikor bekövetkezik az esemény, mondhatta, hogy előrre tudta azt....., mint egy katarzis ment végbe..."

Így pontos, mondhatta, hogy előre tudta.
... természetesen nem tudta előre, csak a tapasztalata beszélt belőle, ami akár be is csaphatta volna.
Máskor is szokott fájni a lapockája, ill. megtörténik, hogy ha esik, mégsem fáj előtte.

"Nem győztél meg.... :))"

Miről is ???
:)
Egy példát kértél véletlen eseményre, megadtam.
Az kirándulást elmosó eső, azaz hogy a víz az égből pontosan abban az időszakban esik, amikor esik, véletlen esemény.

Üdv
Gábor
Előzmény: Paleokrites (180)