KanOne Creative Commons License 2005.02.28 0 0 179
O.k.!

Kirándulni megyek egy társasággal.
Déltájban elered az eső, de egyedül én hoztam esőkabátot magammal, a többiek nem.

Hiába mondom, hogy tegnap hallottam az időjárás-jelentést, miszerint mára eső várható, egyesek nem hiszik el, hogy létezik ilyen "szolgáltatás", és úgy gondolják, hogy ugratom őket, mások azt mondják, hogy általában nem lehet hinni az időjárás-jelentésnek, egyesek az elmúlt napok időjárásából és a reggeli felhőzetből arra következtettek, hogy nem fog esni ... stb.
Más okokkal magyarázzák, hogy miért nem hoztak esőkabátot, miért nem készültek fel az eső bekövetkezésére.

Azt kell mondjam, a déli eső mindannyiunk szemszögéből véletlen esemény.
Csak éppen mindenki szemszögéből másképp, másképp mérlegeljük, és más súlyt helyezünk a déli eső véletlen voltára, más kockázatokat becsültünk meg a bekövetkezésre.
Én bízom az időjárás-jelentésben, és úgy gondolom tapasztalataim alapján, hogy 10-ből kb. 1-szer téved, míg mások szerint 10-ből 9-szer.

Pista bácsi a falu széliről ezzel szemben azt mondja, BIZTOS volt benne, hogy esni fog, mert hasgatott a bal lapockája, az mindig megérzi.

A lényeg : eltérő információkból (azaz eltérő rendszerben) építkezve ugyanaz az esemény tűnhet full véletlen, vagy nagyon is biztos eseménynek.
A véletlenség megítélése relatív, szubjektív.

Egyes események (rendszerek), mint pl. a lottó, mindenki (minden ember) számára véletlen események, mivel senki sincs előnyben, senki sem tud plusz információkról.
Előzmény: Paleokrites (178)