T. katangatangó !
Sajnos nem értem rá eddig átnézni a topikot.
Lehet, hogy nem ül minden példám. De ez szerintem nem baj, vagy inkább nem ez a baj. Az a baj, hogy nem látsz tovább a mánál.
Meglincselnek ezért, de kimondom.
A hidegháború lezártával megváltoztak a világon a szembenálló erők hadállásai. Most valójában a szegény és a gazdag világ közötti, egyébként a hidegháború korában is meglévő ellentétek erősödtek fel, vagy sokkal pontosabban kifejezve, kerültek a látókör középpontjába. Lehet, hogy hülyének, vészmadárnak vagy akárminek néznek, de közeledünk a harmadik világháborúhoz. Ebben a háborúban a világ ötmilliárd szegénye néz farkasszemet az egymilliárd gazdagabbal. Nekik nincs vesztenivalójuk, nekünk van.
Ez a háború nem feltétlenül katonai cselekményekkel kezdődhet. Kezdődhet gazdasági szankciókkal, irreális olajárakkal, terrorista cselekményekkel is. Szerintem iszonyatos balfogás lenne az önellátásunk egyik alapját azért megszüntetni, mert szubvenciókra szorul. Lehet, hogy rosszul gondolom, de szerintem az EU felelős döntéshozói is látják ezt, legalábbis én a helyükben ezt sosem felejteném el: előfordulhat, hogy CSAK önmagunkra számíthatunk.