Tyb Creative Commons License 2005.02.24 0 0 31
No azért álljon meg a menet, a két dolog egészen más.

Fodor Gábor a Magyar Köztársaság választott képviselője. Én ugyan nem szavaztam rá, se a pártjára, de attól még elismerem, hogy neki joga van (a törvényes keretek között) beleszólni az ország sorsába.

A pápa viszont a római katolikus egyház feje. Én nem vagyok római katolikus, ha lennék, valszeg akkor se szólhattam volna bele, hogy évtizedekkel ezelőtt kit választanak pápává. De mindegy is, mert ha jól tudom, az állam és az egyház szét van választva, ergo az egyház (a fejével együtt) nem szólhat bele az állam ügyeibe. Oszt mégis megteszi.

De engem nem is ez ejt zavarba igazán, hanem az, amit eredeti hozzászólásomban írtam, hogy az egyházat miért érdekli a polgári házasság intézménye, ha egyszer nem ismeri el?

Ami a véleménynyilvánítás szabadságát illeti: én nem azt vontam kétségbe a pápa jogait. De a pápa közszereplő, tudomásul kell vennie, hogy a véleménye másként kerül értékelésre, mint egy átlagember véleménye. Amit ő mond, az erősen befolyásolja az egyház álláspontját, az egyház pedig - ha tetszik, ha nem - még mindig rendelkezik politikai befolyással, pl. itt Magyarországon is, ahol az állam pénzén támogatják.

Tehát itt a pápa véleménynyilvánítási szabadsága kerül ellentétbe a szekularitás elvével, és én többek között ezért nem tartom szerencsésnek, hogy a pápa ebben az ügyben véleményt nyilvánít.

De elismerem, joga van hozzá, és ha élni akar vele, nem szólhatok bele.
Legfeljebb én is elmondom a véleményem.

És még valami: nem azért mondom, hogy a pápa monnyon le, mert nem tetszik a véleménye. Hanem azért, mert amit mostanában tesz, az sztem nem méltó ahhoz, amit korábban tett az egyházért. Mondhatnám úgy is, szerintem most már alkalmatlan pápának.

De ez persze csak az én véleményem.

Üdv:

Tyb
Előzmény: elemes2 (30)