katangatangó Creative Commons License 2005.02.24 0 0 233
Dír skymiller!

Sztem butaság az Amerikába kitántorgottakat idehozni. Az én mondanivalóm lényege az volt, hogy a versenyképtelen, csak az adófizetők támogatásából (EU-támogatás=segély) megélő, hiteleit visszafizetni nem tudó (de annak a kifizetését is tőlem, az adófizetőtől váró) mezőgazdasági vállalkozásokat nem érdemes fönntartani. A József Attila idején Amerikába kitántorgott másfél millió - földnélküli volt, agrárproletár. (Javarészt.) Ezek az emberek - a földbirtokosok - még akkor sem halnának éhen, ha csak saját szükségletre krumplit termelnének a földjük egy kicsike részén.

Szerintem a fő baj az, hogy azok kérnek állami és EU-támogatást, akiknek éppen FENNTARTANIUK kellene adóbefizetéseikből az államot is, az EU-t is.

Miről folyik a játék? Arról, hogy a támogatás nélkül jórészt versenyképtelen mezőgazdaságot az EU fönn akarja tartani mindenáron. (Bár hosszú távon azért mindig szóba kerül a támogatások megszüntetése.) Ennek egyetlen oka van: a viszonylag olcsón termelő harmadik világbeli mezőgazdasági termékek kizárása az európai piacokról.

Mi történne, ha megszűnnének a mezőgazdasági támogatások? A gazdák az eddiginél csak drágábban tudnának termelni. Talán egy ideig ezt a drágább terméket is el tudnák adni. A vásárlók az adójukban most is megfizetik ezt a drágább árat, ha nem is veszik észre a piacon. De egyszercsak jelentkeznének Európán kívüli termelők, ahol különböző okokból (olcsó termőföld, olcsó munkabér, gyermekmunka, extenzív földművelés és állattenyésztés stb., jobb földtani és éghajlati viszonyok) olcsóbban termelik meg ugyanazt a minőséget. (A gyengébb minőséget pedig még annál is olcsóbban.)

A munkapiaci verseny miatt csak azok az európai mg-i termelők maradnának talpon, akik állják velük a versenyt. A többiek pedig más kereset után nézhetnének. Ezzel egyidőben viszont jelentősen csökkenne a föld mérgezése, visszakerülne a természethez sok ma művelt terület, több pénz maradna az emberek zsebében (az adók is, az árak is csökkennének), sőt a harmadik világ nyomora is csökkenne a befolyó jövedelmek miatt. Szerintem ez volna a kívánatos.

Magyarországon a '90-es évek elején már lezajlott egy nagy munkanélküliségi hullám. Ha a versenyképtelen termelők jó áron eladhatnák a földjeiket és gépeiket (persze külföldieknek), akkor akár másik - jövedelmező - vállalkozásokba kezdhetnének, akár évekig "kihúzhatnák" a tartalékaikból, amíg - itthon vagy Európában - megfelelő álláshoz juthatnának.

Ez a mai helyzet a meg-i támogatásokkal csak szemfényvesztés. A lényege az, hogy a vagyontalanok, szegények adójából "segélyezik" a gazdagokat. Abcúg!
Előzmény: skymiller (178)