Nell Gwyn Creative Commons License 2005.02.22 0 0 117
Velünk nem nagyon olvastattak kötelezőket, főleg nem elemiben. Ennek ellenére sokat és örömmel olvasok. Biztosan sok nagy mű is kimaradt, és még mennyi ki fog. Szerintem embere és tanára válogatja, pl ami Móricz Zsigmondot olvastam, azt a jó tanár segítségével nagyon megértettem, ami Jókait meg el sem olvastam, és a tankönyv se volt jó... azt majd talán egyszer. Abban biztos vagyok, hogy előbb olvastam el az 1984-et, háromszor, mint az Egri csillagokat. Az utóbbi időben arra is rá kellett jönnöm, hogy az univerzáisnak hitt gyerekirodalom is túl nagy ahhoz, hogy kanonizálni lehessen. Szóval szerintem a legeslegfontosabb az, hogy élvezze az ember az olvasást, és a többi már magától jön.

Gyerek-felnőtt könyv-ötletek: Szeleburdi család, Velem mindig történik valami, meg szerintem a Vuk és a Dzsungel könyve is. Edmundo D'Amicis: Szív. Mondjuk így utólag nem tetszik, de apák is vannak benne meg tanítók is. Huckleberry Finn és Jim. Május 35, ha nagybácsik is számítanak. Kincskereső kisködmön. Tanár úr, kérem.

Az én egyik kedvenc lányos regényem a Bibi volt, az internet szerint Karin Michaelis írta, én azt imádtam, 8 évesen meg 13 évesen is. A másik kedvenc lányos regényem, egy korosztállyal feljebb, az Milnétől a Micsoda négy nap! Irtó aranyos, humoros és kalandos, és Karinthy fordította.