KORNhulio Creative Commons License 2005.02.22 0 0 113

viszont A kis herceget meg olvassa el az, akinek még soha nem volt jó könyv a kezében.

itt véleményem szerint valami ilyesmiről van szó - népszerűsíteni az olvasást --> és én annyit állítottam, hogy ezt ma nem lehet Jókaival, meg végtelenbe nyúló szövegfolyamokkal megtenni. Ám tekintélyérvek alapján bárki megszavazza majd őket, mert mégismicsodadolog, hogy valaki nem szereti Jókait. Én pl. vállalom, hogy nem szeretem. Egyedül szókincsbővítés szempontjából van értelme az olvasásának.

el lehet jutni velük olyan magaslatokba is, ami a költőnek talán még hátsó gondolatában sem volt.
Koltai Tamás a még épp aktuális 168 Órában is kapásból egy verset, Petőfi Akasszátok fel a királyokat! c. versét említi a téma kapcsán. Nem csak nekem jutott eszembe, hogy a "könyv" fogalma nem áll meg a regényeknél - hogy a novellákról ne is beszéljünk, amelyek szintén jobban idomulnának a mai élettempóhoz. A nagyregények kora lejárt. A képi világba beleszülető, médiaközpontú szemlélettel élő fiatalok nem igazán fognak többszázoldalaknak nekivágni - szerintem. (Hiszen hol is rendeződik meg ez a nagyszabású projekt? A televízióban!)

A költő szándéka pedig nem lényeges. Az a fontos, hogy mond-e valamit az adott szöveg az olvasónak, vagy sem. Véleményem szerint az önértelmezés a tét minden egyes könyvolvasásnál.

Előzmény: Lénike (111)