persze, teljesen igazad van, ne engedd magad befolyásolni. megnézted, tetszett, a te szívügyed. én még nem láttam, így egyelőre nincs véleményem, de azért a kritikákra mindig kiváncsi vagyok, ami nem jelenti azt, hogy egyetértenék velük. én is makacs vagyok, csak a két szememnek hiszek (soha nem befolyásolnak a kritikák, mert van annyi filmes műveltségem szerencsére, hogy magam is el tudjam dönteni, jó-e vagy sem), de azért számomra fontos mások véleménye is.
a filmmel kapcsolatban elég lesújtó kritikákat és nézői véleményeket olvastam eddig, amit ide betettem, az még elég szolíd. azt, hogy a cikkíró talált rajta kifogásolnivalót, még nem jelenti, hogy rossz filmnek tartja, csak a hibáit említette, az erényei mellett. egy kritikusnak az a dolga, hogy kritizáljon. nagyon ritka az olyan film, amibe nem lehet belekötni, azok ugye remekművek, amikből nincs sok a világon.
nekem személy szerint nagyon nem volt szimpatikus, ahogy az alkotók erőszakosan nyomatták a filmet (pl. Berlini filmfesztivál), de lehet, hogy erről nem hallottál. a plakátja sem tetszik, hogy őszinte legyek (túl patetikus). Koltai Lajost pedig egyszerűen nem kedvelem, és okkal, mert erősen szentimentális a pasi, Kertészről meg ne is beszéljünk (szintén okkal, gondolok itt a Nobel-díj átadást követő megjegyzéseire). de ettől még, lehet, hogy egy szép filmet csináltak. abban sem kételkedem egy percig sem, hogy a készítők a szívüket-lelküket beleadták a témához méltóan, csak van olyan, hogy nem sikerül valami, ill. csak részben.
(megj.: az ilyen borzalmakról nem lehet, és nem szabad érzelgősen és szépen beszélni, mert a dolog lényegét és hitelét kérdőjelezik meg vele.)
jobb lenne, ha valami horrorfilmet csinálnának a témából. japánok biztos tudnának, főleg, hogy ők is a némethez hasonlóan "tömeggyilkos nemzet", nekik is volt Auswitz-ük.