taith Creative Commons License 2005.02.16 0 0 15

Persze, azt, hogy „érték”, nagyon sokféle kontextusban mondjuk. Lehet egy festmény is érték, lehet a boldogság is, a szerelem is, meg ez a 10000 forintos is itt előttem.

Amiről én beszélek, az az érték első közelítésben válasz erre a kérdésre: „Miről szóljon az életed?”

Na most ha erre azt válaszolnád, hogy „Szeretném ezt és ezt a festményt”, vagy „Szeretnék boldog lenni”, vagy „Szeretnék sok-sok 10000 forintost”, akkor érdemes tovább puhatolózni (ezek ugyanis célok -- objektumszerűek, megszerezhetők vagy elérhetők --, nem pedig értékek, a korábbiak szerint). Pl. ilyen kérdést lehetne feltenni: „Mit tennél, mit tudnál megtenni akkor, ha meglenne az a kép / ha boldog lennél / ha lenne sok-sok 10000 forintosod?” (Azaz: milyen érték szolgálatában állnának az előbbi célok?) Így lehetne haladni, lépésről lépésre, az értékek felé, abban az értelemben, ahogyan én itt használtam e szót.

Na ezt csak tisztázás végett, amúgy mindenki úgy használja, ahogy neki tetszik, más kontextusban én is másképp.

Előzmény: undefined (14)