Különböző entitások, valószínűleg össze lehet egyeztetni őket olykor-olykor, de akkor ne hivatkozzunk a nemzet adakozó lelkére, a sorvadó kisded iránti könyörületre, trianon szimbolikus visszavonására és ne engedjük meg, hogy olyan megosztó politikai diskurzus tárgya legyen az ügy, melyben a derekas magyarság ismérve egy volt miniszterelnök szerint éppen a szóbanforgó kérdés. mert akkor többet árt a nemzetnek, mint használ az egyénnek.
Én egyébként heélyeselnék, többször írtam, egy végsőkig leegyszerűsített állampolgárrá fogadást abban az esetben, ha az illető Magyarországon tölt egy meghatározott, akár az ügyintézés és a biztonsági ellenőrzés idejének megfelelő időt, pár hónapot, de szigorúan a magyarországi jelenlét, az egyéni elbírálás és a köztársasági elnök diszkrecionális joga alapján, és semmiképpen nem azon az alapon, hogy a lakóhelye a békeszerződésben érintett területeken van.
Szerintem ez is káros a szülőföld politikai szövetébe való beilleszkedés és így a megmaradás szempontjából, de egy tipikusan egyénre szabott, a Magyar Köztársaság területén való tartózkodáshoz kötött, individuális eljárás, így helyeslendő és nem akadályozandó.