Kávéfőzés
A kávét ma nagyon sokféle korszerű házieszközzel és géppel fözik, melyek a kávé minden illatát és zamat anyagát kitűnően kivonják. Különleges kávéfőző hiányában is készíthetünk igen jó kávét, egy más célra nem használt tiszta edényben.
Török kávé
Hozzávalók egy személyre: 1/
2dkg finomra darált babkávé, 1dl víz.
|A vizet felforraljuk, a fövő vízbe a frissen darált kávét beletesszük és felforraljuk, majd a tűzről leemeljük. Pár pillanat múlva
visszatesszük, és ezt háromszor ismételjük. A fedőt levesszük
és egy kanál hideg vízzel meglocsolva 3—4 percig állni hagyjuk. Forró vízzel átmelegített kannába öntjük. Tűzálló kis
poharakba vagy mokkás csészékbe öntjük, de a kis nyeles kávéfőzőnkben — amiben készítettük — is vihetjük az asztalra.
Kockacukrot adunk melléje, hogy mindenki ízlése szerint édesítse. Szoktak kávétejszínt vagy felvert tejszínhabot is adni hozzá.