Altamara Creative Commons License 2005.02.11 0 0 35

   Kávéfőzés

 

A kávét ma nagyon sokféle korszerű házieszközzel és géppel fözik, melyek a kávé minden illatát és zamat anyagát kitűnően kivonják. Különleges kávéfőző hiányában is készíthetünk igen jó kávét, egy más célra nem használt tiszta edényben.

 

  Török kávé

 

  Hozzávalók egy személyre: 1/2dkg finomra darált babkávé,   1dl víz.

|A vizet felforraljuk, a fövő vízbe a frissen darált kávét beletesszük és felforraljuk, majd a tűzről leemeljük. Pár pillanat múlva visszatesszük, és ezt háromszor ismételjük. A fedőt levesszük és egy kanál hideg vízzel meglocsolva 3—4 percig állni hagyjuk. Forró vízzel átmelegített kannába öntjük. Tűzálló kis poharakba vagy mokkás csészékbe öntjük, de a kis nyeles kávéfőzőnkben — amiben készítettük — is vihetjük az asztalra.

Kockacukrot adunk melléje, hogy mindenki ízlése szerint édesítse. Szoktak kávétejszínt vagy felvert tejszínhabot is adni hozzá.