Ugyan, nincs semmi összeesküvés elmélet. csupán legyünk egy kicsit szofisztikáltabbak, ne zárjuk ki eleve valamit, mint lehetôséget, csak mert eretnekségnek számít az önálló gondolkodást nehezen těrô demokráciakaranténban.:) Mit is mondtam?
"Valóságos, országok feletti hatalmi tömörülés ez, amelynek múltja (és jelene?) homályba vész." Ebbôl mi nem igaz a mai tudásunk szerint? Semmilyen következtetést nem vontam le, azon túl ami tudható, és valószínu"leg te is tudsz.
Hogy nem voltak a politikai elitben és a kultúrában kisebbségben, mutatja az is hogy milyen szépszámmal voltak itt tagok, Kossuthon keresztül, Kosztolányin át, Adyig. mindebbôl nyilvánvaló, hogy abban az idôben még volt romantikája e mozgalomnak a feudális szembenállása miatt. Hogy a társaság titkos, senki sem vitatja... a beavatottság szintjeirôl éppen ezért nem lehert tudomásunk... de Kossuth Dunamenti-köztársasága, Petôfi világszabadsága és Ady sajátos, világuralmi vágya nem hiszem hogy a késôbbi, Károlyi féle rémálommal - 1920 után is közösséget vállalt volna. Pláne nem Kun Bélával, vagy nagyot ugorva, éppenséggel azzal, amit ma Globalizmusnak hívunk. Manapság nem nagyon lehet hallani a kultúrális életben szabadkômu"vesrôl. Ha a megvalósult Globalizmust tekinthetjük a szabadkôm"vesség megvalósult céljának, érthetô hogy nincsen most ennek romantikája. A Globalizmus elsôsorban multicégeknek ad olyan preferenciákat és hatalmat, és - biztosra veszem - politikai befolyást is, amelyekkel a 19. században csak kormányok rendelkeztek. Ez nem valami költôi. Még az elôdök a 19. században kérkedtek lázadó eszméikkel, a maiak úgy látszik jobban titkolják kilétüket a valódi hatolom birtokában? ... vagy elhamvadt a mozgalom szôrin-szálán, és nekünk csak a Globalizmus maradt, amihez a szabadkômu"vességnek dekányi köze sem volt? Meg sznobisztikus diákpáholyok az oxfordi/sorbone-i/cambridge-i egyetemeken amelyek véletlenül politikai eliteket nevelgetnek? Vajon mikor oszlatták fel magukat?
A kérdés költôi. Nincs válasz. Én sem állítok semmit, hiszen összeesküvés elméleteket valóban nem lehet komolyan venni! Annyit nekem megér ez a kérdés mégis, hogy kockáztasam ezt a megbélyegzést, ha legalább azt belátjuk és világosan kimondjuk: Ez a történelem (és jelen?) egy hófehér foltja, és nem csak amolyan tabu, amirôl gondolkodni sem szabad anélkül hogy a "mindenkori okosok" reflexbôl körülvihognák. Kíváncsi vagyok, ki tud megcáfolni abban, amit itt tények szintjén összefoglaltam, összeesküvés elmélet nélkül? Hogy a kelgyó csípje mög!