Erre részben már válaszoltam a kisebbségekről szóló topikban, de megpróbálok itt is. A stílusommal szerintem nincs semmi baj, szólj, ha tévedek, de változtatni nem fogok tudni rajta.
Naakkor.
Szerintem radikális, felülről történő akciókra van szükség a probléma megoldásához, mivel sem a civil társadalom, sem a cigányok nem képesek változtatni a helyzeten, és nem is akarnak. A cél tehát: a cigányokat normális életkörülmények közé helyezni, és munkát biztosítani nekik, sőt, kötelezni őket erre, mivel tudjuk, a cigányok erre maguktól nem hajlandók.
A cigányputrikat le kell rombolni, és rengeteg új panellakást építeni, majd ezekbe a cigányokat beköltöztetni, de ha lehet, nem egy tömbben, hanem szétszórva, kiscsaládonként. Munkát kell adni nekik, sőt, kényszeríteni kell őket erre, persze nem erőszakkal, hanem a munkanélküli segély és mindenféle más támogatás megvonásával, és az ezt követő bűnözés hatékony megfékezésével.
Ennyi, ezzel a cigányság a civilizálódás útjára lépne lassan, de biztosan.
Persze tudom, hogy ez a gyakorlatban megvalósíthatatlan. Más megoldás viszont szerintem nincs. Nem lesz ennek jó vége.