huzat Creative Commons License 2005.02.02 0 0 55
aha

én igazából azt nem értem, hogy nálunk a négerhez nem kötődik semmi pejorativ felhang, mert ilyen a nyelvünk, akkor miért baj.
Itt van ez a kövér példa is. Kint-USA-nem kövéreznek, hanem körülírják. Én nem hiszem, hogy ez nyelvi fejlődést jelölne. Max. nyelvi bonyodalmat és a demokrácia túljátszását.
Itt van pl. a black, meg a color is, amiket már nem nagyon használnak a négerre szinonimaként kint. Pedig jó ideig használták, de úgy érezték, hogy negatív jelentés csapódott hozzá, ezért álltak rá az afro-amerikaira.
De nálunk a niggernek van ilyen jelentése, a négernek nincsen.

Nálunk a cigány-roma szavakkal kezdik ezt játszani, 10-15 évvel ezelőtt én nem emlékszem, hogy valaki is azt mondta volna a köznapi szóhasználatban, hogy roma.
Ettől függetlenül én is érzek valami rossz csengést a cigány szóban, hiszen már szitokszóvá vált (régóta az). Azt lehet hallani, hogy m*csk*s cigány, de azt nem, hogy m*csk*s roma.

Én a négernél ilyen változást nem érzek. Miért ne használhatnánk a négert?
Ehhez mondjuk hozzájátszik, hogy nem igazán jellemzőek a négerek nálunk. Inkább egzotikumnak számítanak, nincsen akkora részesedésük a lakosságban (pl usa), és nem jellemző a tömeges bevándorlásuk(pl. Franciao).
Előzmény: Törölt nick (34)