"Irsz téves dolgokat is az optikai fehéritőről... az UV szűrős mérő lenne hozzá való. (még nem jött meg, azt nem tudom, hogy tökéletesen lekezeli -e. De elvi lehetőség adott..)"
Bocsi, de aligha hiszem, hogy bármit írnék róla tévesen :-) Alapvetően úgy műkszik a dolog, hogy a normál fény UV komponenseire kéne reagálnia a fehérítős paíroknak, és azokra a látható tartományban aktívan válaszolva virtuálisan nagyobb visszaverőképességet mutatnak, ettől látszanak fehérebbnek.
Nos szomorúan jelenthetem, hogy az UV-s műszer sem csodaszer ellenük, és nemcsak az UV-től mutatnak más színt, hanem iszonyat érzékenyek a fény spektrumára, amivel nézed őket. Gyakorlatilag a proof papírokat leszámítva minden papírnak van ilyesféle tulajdonsága, és ezek ellen méréssel, profillal csak korlátozottan tudsz védekezni. Sokkal nagyobb hibát okoz az, hogy milyen fényben nézik az ilyen nyomatokat, könnyen hiheted szemmel azt, hogy rossz lett a profil, pedig csak a vizsgáló fényed nem hozzávaló, a spektrofotométer mérési értékei (az ő konstans referenciafényforrásával) szépen rendben vannak, és ezt a mérést igazolja a folytonos szürkeék egyenletessége is.
A backlight-od jó volt összehasonlítási alapnak, alapból nekem nem volt olyan profilom, amivel olyasfélét lehetett volna nyomni, de már csináltam az én gépemre is precíz minőségűt elegendő feketékkel, az sem marad el a referenciád mögött :-)