cucurbia Creative Commons License 2005.01.30 0 0 89

Ezek kész növények árai.Persze postakész méretben.Meséltem,hogy két éve egy másik(Hawaii-i)kertészetböl rendeltem növényeket,szépen be is jöttek.akkor pl.a Dzsekfruitom majd fél méteres tö volt,és ha anyám nem száritja ki,talán még most is élne.Na mindegy.

Sajna én képeket nem tudok feltenni,eddig főleg orchideáimat fényképeztem csak.

Hát igen a 6 fok.Tavaly 0 fok is volt kétszer mégis kettő palánta kivételével minden megmaradt.(A Morinda citrifolia és egy Piper mestycum nem birta)Az igazság az,hogy évekig egy apámtol örökölt kis üvegházam volt,amit szénnel fütöttünk,de ezt sajna két éve az idö tönkretette,meg hát alacsony is volt,kinöttem minden tekintetben.2003-ban igy épitettem egy uj,fémvázast,ennek már jobb a belmagassága 3,4 m,bár az alapterülete hasonlo a régihez.És ide most gázt vezetettem be tavaly,de mivel cirkot nem lehetett felszerelni és messze is van a háztol,igy konvektort lehetett csak betenni.Valamiért azota az orchideáim sárgulnak(pedig minden szerelő azt mondja,hogy nem szelel),és levélhullás is nagyobb mint régen volt,amikor állandoan éjszaka is fel kellett kelni és reggel is alig volt parázs,az állando füstről nem is beszélve.Most azért a gáz kényelmesebb de ez sem az igazi,mert mint látom valamiért sárgulással reagálnak,meg bimbohullással,és hát ha ilyen -10-15 fok van akkor nem nagyon tud 10 fok feletti höt tartani:((.Ha csak 0--5 fok van akkor böven 10 fok vagy afelett van hajnalban.És igy a keltetés is jobb mert a kályha mellett van egy polc,azon vannak a magvetések,igy állando melegtalp van rájuk,ami nagyon jo ezeknek a tropusi növénykéknek.Szerintem valamikor veszek egy ventillátort még,talán megnöveli a höeloszlást.

Egyszer meg talán milliomos is leszek és tud az ember egy jobb gázfütést betenni valami más megoldással.

Ami a képeket illeti,jo hogy feltetted.mert a sárga mombin az nem sárga mombin.A levele alapján inkább Spondias cythere lehet és nem Spondias mombin.Mivel a sárga mombinnak szárnyalt a levele,mig az un.aranyszilvának amit az előbb irtam pedig olyan mint a mangonak.A termése is másmilyen.A sárga mombinnak szilvaszerü a magja, a S.cyethere-nek meg olyan mint ha tüskés lenne mindenfele.Tudom,mert mindkettö növény volt nekem évekkel ezelőtt,csak sajna nem maradtak meg,azota az elmut 6-7 évben nem találkoztam maggal,csak most jutottam megint hozzá,most probálok ujbol vetni,ha kikel egyáltalán.A képröl pedig mangoszerünek tünik a levele,tehát az nem sárga mombinszilva.

A zapota az tényleg az.A longanjaim pedig nekem most keltek ki kéthete,igy csak remélen hogy néhány hét mulva nekem is ilyen szépen fognak nöni a cserépben mint a képen neked.

Előzmény: Twins (88)