Egyébként mindenhonnan rendelek,ahol ilyesmire bukkanok.Malayziábol,Dél-Afrikábol,Németországbol,Angliábol,Braziliábol,USA-ból,kb ezek jutnak igy hirtelen eszembe,ahonnan már biztos jött magom vagy növényem.Sajna elég nehéz ezeket beszerezni,van olyan USA kertészet,amelyik 30-40 fajta kifejezetten tropusi gyümölcsféle palántáját küldi,meg Hawaiirol is rendeltem mint már irtam kész töveket,de sajna most anyagilag nem állok ugy hogy ennek tetetem költségét most folytassam,igy maradnak ezek a bizonytalan magbeszerzések és keltetések.Sajna az uj üvegházamban sem ugy sikerült a fütés(konvektor)megoldása ahogy eredetileg terveztem,irtam,hogy néha a kivánt alá is megy a hömérséglet ami eddig a régi házban nem volt,igy most nagyon nehéz a gyüjteményt megtartani.Arrol nem is beszélve,hogy sokszor már csiraképtelen magot kap az ember(Főleg a USA-bol jön ilyen),vagy mikor kikel akkor nem tudja az ember a kezdeti lökést megadni neki:(Persze mondhatná az ember,hogy miért nem tavasszal vagy nyáron vetünk,mert akkor nincs gond,dehát aki ilyennel foglalkozik,az tudja,hogy vannak magok amelyeket csak évente 1-2 hétig árulnak frissen,és ha ez éppen januárban történik meg akkor januárban kell megprobálni megtartani,aztán vagy megy vagy nem.(Annoáim is pl.szépen kikeltek,de ugy látom csak egy hajlando megmaradni pedig éjjel nappal melegtalpon vannak ilyenkor,mert a vetés csak igy kel.Lehet ha még lesz belőle,akkor márciusban ujabb adagot rendelek)Szerecsendiora is 3 évig vártam,mire megjött 8000 ft egy 15 szemes csomag,ami mire ideért már csiraképtelenül kiszáradt:(((Na mindegy.
Szoval azért irigylem,akik hivatalbol gyakran kijutnak a tropusokra valahova,vagy esetleg rokon,ismerős él,aki gyüjtögethetne magokat.Nekem ilyen nincs,marad az internet.
Egyébként ami most kel,vagy amiböl most keltek ki magok:
Syzigium samaragense,S.cordatum,S.fibrosum,Eugenia uniflora,Eugenia subterminalis,Eugenia smithii,Canarium oleosum,Psidium friedrichsthalianum,P.guineense,P.guajava,P.littoralis,Mammea americana
Ami egyenlőre már hetek ota nem kel ki(de nem adom fel,hátha...):Genipa americana,Psidium sartorianum,Flacourtia inermis,Dovyalis hebecarpa,Myrciara cauliflora,Syzigium cumini,Myristica insipida,Garcinia mangostana,Mangifera odorata,Mammea sinensis,Spondias purpurea
Most ami jött Braziliábol,sajna mint irtam kicsit megviselt állapotban:
Phyllantus acidus,Artocarpus altilis,Chrysophyllum cainito,Flacourtia jangomas,Spondias cythere,Hura crepitans,Artocarpus heterophyllus,Hymeneaea courbaril,Melicoccus bijucatus,Syzigium malaccense,Momordica charantia,Pistacia vera(ez szerintem tuti berohadt),Eugenia polyantha,Spondias mombin.
Azért elvetettem öket,sok veszteni valom már nincs ,max nem kelnek ki már melegtalpon sem:((
Most várok Németországbol még magot:
Annona crassifolia
Alibertia edulis
Annona purpurea
Eugenia brasiliensis(syn. E.dombey)
Rollinia sylvatica
Hát majd meglátom,sajna én is olyan hülye növénbuzi vagyok,aki minden felesleges 1000-2000 ft-ját növénymagvakra költi.