Hú, de aktívak vagyunk ma! Jól kipihentük magunkat a hétvégén.
Kösz Jozsó, hogy beszálltál, ennek örömére egybôl beléd is kötök.
Tehát most jön a harmadik rész, ez lesz a legnehezebb, kapaszkodjatok. Most szólok, hogy ne játszunk sértôdésist, vitatkozunk, mindenki a saját álláspontját képviseli. Érveljetek inkább, meg cáfoljatok.
"én is materialista voltam sokáig (több, mint 20 évig). Úgyhogy hidd el [:)] meg tudlak érteni. Ugyanezek nekem is meg voltak a fejemben"
"Nem hittél, vagy kifejezetten materialista/ateista voltál? Mert ha az utóbbi, akkor lesz egy-két kérdésem."
Laci, emlékszel? Én ezt azért kérdeztem, mert régóta foglalkoztat, hogy miért lesz vki hívô (fôleg, ha ateista volt elôtte). Több hívô emberrel, többek között veletek folytatott beszélgetéseim alapján a következôkre jutottam:
Azért lesz vki hívô, mert hívônek lenni könnyű. Az élet viszont nehéz. Nehéz megbírkózni a mindennapos problémákkal, ügyek-bajokkal, válasz nélküli kérdésekkel. Ha valaki logikusan gondolkozik, sok kérdésre egybôl választ kap, pl. 1+1 az miért 2, sok kérdésen sokat kell gondolkodnia, sok kérdésre pedig egyáltalán nem kap választ. Ez az esetek legnagyobb részében nem azért van, mert nincs válasz, hanem azért, mert még nem találtuk meg. Rengeteg példa van erre, gondoljatok csak bele, hány kérdésre csak az utóbbi évtizedekben/századokban találtuk meg a választ, pedig az mindig is úgy volt, és most már olyan természetesnek hat.
Van, aki fél az ismeretlentôl. Félelmet érez minden olyan dologgal szemben, amire (még) nincs logikus magyarázat. Ezt már HJM is mondta, az emberek többsége ilyen. Te is, Laci, biztosan szembekerültél néhány olyan problémával, amire nem tudtad a választ. Ugye milyen elkeserítô volt? "Aztán mire megy az ember a nagy kíváncsiságával! Hogy megérti, alig tud valamit, és ahogy nő a tudása, sokszorosan nő a felismert tudatlansága!" Ezt CSerfa írta épp most. Nehéz így, tényleg. Egyszerűbb hinni.
A Bibliában mindenre van válasz. Kész válasz. Ott van, csak el kell olvasni. Minden nehéz és elkeserítô kételytôl felold, ha vki elhiszi. Szerintem ezért lesz vki hívô. Mert nem bírja az élet és a gondolkodás súlyát. Annyira nem bírja, hogy amint Istenrôl hall, olvassa a Bibliát, a megoldást látja benne, a tökéletes megoldást, mindenre, minden eddigi megoldatlan problémájára. És ez annyira szépen hangzik, annyira könnyű, hogy ugyan már, mibe kerül kiiktatni azt az egy érvet, hogy logika, megtagadni a józan észt, ha ezután megkapjuk a megoldást mindenre? Elég ha olvassuk a Bibliát, abban bent van minden válasz, nem kell tovább gondolkodással bajlódnunk.
CSerfa, A katolikus egyház topic, 07.25. 11.40 PM: "Te miből veszed gondolataidat? Én a Bibliából." Én meg a fejembôl. Az kicsit nehezebb. De a Bibliából tényleg egyszerűbb kiolvasni, csak nekem nem tűnik olyan igaznak a dolog. Nagy teher ez az élet, ami ránk szakadt, de mindenkinek vállalnia kellene érte a felelôsséget, nem elfutni.
Aztán ott van az ember másik nagy félelme is: a haláltól való félelem. Láss csodát, a Biblia erre is ad nekünk egy választ, azaz egy ígéretet: az örök élet ígéretét. De szép ígéret! Annyira vonzó ez az a sok ígéret, se gondolkodni nem kell, sem meghalni, hogy a végén én is hívô leszek. Hiszen olyan egyszerű!
Ráadásul meg is éri. "Mi van ha van Isten és én azt mondom, hogy nincs: vesztettem, ugyanakkor mi van ha nincs Isten és én azt mondom, hogy van: lesz egy olyan életem amiben mindig van egy kapaszkodóm (mégha ez csak placebó is)." Hát Jozsó, ne haragudj, de ez nem logikai alap, hanem a gyávaság alapja. (Arról nem is beszélve, hogy vmit elfelejtettél: Mi van, ha Isten nincs, és Te azt mondod, van? Vesztettél Jozsó.)
"A feladat, hogy megtaláljuk azt a vallást amelyikkel mindenképpen nyerek." Gyávák vagytok ti. Nyerni szeretnétek. A vallásból is nyerni szeretnétek. Nem az számít, hogy mi az igazság, a tényekkel alátámasztott igazság, hanem hogy mivel nyer az ember, hogy melyik a könnyű út.
"Ha tényleg létezik Isten, akivel a halálotok után találkozni fogtok, vajon tolerálja-e majd, hogy ti egész életeteket feltettétek arra, hogy vitatkozzatok az Ő létével, ill. azokkal akik hisznek a létében."
Megint ez az ijesztgetés. Kedves Jozsó! Ha van Isten, elmagyaráznád nekem, hogy miért kell azzal ijesztgetni? Nem fogja ám tolerálni azt hogy ti nem hittetek benne! Na szép egy vallás ez. Jó hogy nem diktatúra.
"Úgy vettem észre, hogy ti mindig abból indultok ki, hogy Isten márpedig nem létezik." Én meg úgy vettem észre, hogy ti mindig abból indultok ki, hogy Isten márpedig létezik. Ugyanaz, nem? Csak a bízonyítékot nektek kéne adni, azt pedig csak nem adjátok.
Nem adjátok, mert nincs. Ti meg nem is keresitek, mert nektek nem az kell, hanem a kész válaszok, ingyen gondolatok, könnyű megoldások, meg a túlvilági élet. Ámen.