Jablko Creative Commons License 2005.01.28 0 0 2752

Hát, én sem vagyok szakértő (:) ), de pont a minap olvastam, hogy az ilyen "alap" dolgok, mint a fehérliszt, fehér kenyér azért ilyen olcsó, mert a nagy láncok lenyomják az árat és jóval az előállítási költség alatt árulják. A pékek persze lázadoznak. Egyébként tekinthetjük a fehér lisztet valamiféle mellékterméknek is, ami ugye olcsó, mert sok van belőle. Kiszednek belőle minden értéket. A teljes kiőrlésű pedig ÉRTÉK-et képvisel, mert egyes részeit nem tudják máshol jó pénzért eladni. (malackáknak haminak, pl.)

A tönkölybúza, ami nagyon jó minőségű, sokkan magasabb a fehérjetartalma és ásványianyagtartalma, mint a sima nemesített búzának, azért drága, mert kevés van belőle az országban, mert macerás a termesztése. + kiviszik az országból nyugatra és ott többszörös áron eladják, mert ők viszik, mint a cukrot.

 

Lehet próbálkozni saját kiőrléssel: malom (elég drága), de megéri, mert FRISSEN a legjobb a liszt. Megveszed a magot, meg is moshatod, biztos ami biztos. Lehet, hogy hosszú távon megéri és az ember nyugodt lehet a minőséget illetően.

 

Persze ezek fokozatok, mindenki próbáljon belőle megvalósítani annyit, amennyit tud. A lényeg: csökkentsük a fehér liszt arányát.

 

Előzmény: Törölt nick (2747)