Kedves kenyai! (akit nem érdekel, hogy szerintem hogyan lehet hitre lutni, lapozzon)
Szerintem teljesen igaz, amit írtál, kevesen vanna a választottak. Kevesen járnak a keskeny úton. Kevesen is lesznek a hívők az igaz egyházban, így szólt Jézus is a Jelenések könyvében.
Ha nem így lenne, hamis lenne a Biblia.
Te kérdezted, miért tagadta meg a hitet Isten? Ez nem igaz. Csak a hitért sokaknak meg kell dolgozni. Pl. Máté vámszedő volt, de Jézusért otthagyta hivatalát, asztalát, stb. Szerintem már régóta lelkiismeretfurdalása volt. Sokan tépelődtek, mielőtt Jézus hitére jutottak, Sokan rágódtak azon, amit hallottak Róla, láttak tőle. Szinte senki sem vette be egyből beszédeit. Most is így van. Nagyon sok ember régóta tépelődik ezeken a dolgokon, és csak lassan jutnak hitre.
Hogyan jön létre a hit?
A hit hallásból van Isten igéjének a hallásából.
Isten igéje a prédikálásban hallatszik. De!
Nem a testi fül hallásából. Hanem a szellem füla hall. Ez leginkább a lelkiismeret a számunkra. Ha hallod, forgatod szívedben (a szellemed értelmének a szerve a szív), ahogy Mária is tette.) Lehet, hogy Máriához hasonlóan Neked is csak évek alatt lesz ebből hit, hiszen Mária is több évig nem hitt Jézusban, Jézus testvérei sem hittek benne, csak feltámadása után. Sok tanítvány és apostol is csak évekkel később jutott hitre a hallás után. Így van a Bibliában.
Nem akárki (prédikálásából)beszédéből lesz hit. Hanem, akit ezzel Jézus (a Szentlélek közvetítésével) megbíz. Ez azt jelenti, hogy az egyik ember ugyanazt mondja, mint a másik, meg a papok, meg a sokan. És végül jön egy (akár egyszerű tanulatlan ember is, mint az apostolok) és akkora erővel szól, hogy az egész bensőd megindul. Én is sokszor jhallottam és olvastam istenes dolgokat, de harminc éves koromban hallottam először így az Igét. Azaz imádkozni kell az aratás Urához, küldjön aratókat. Így megy ez.
Aztán vannak, akik hallották, hitre is jutnak, de közülük többnek a hite hamar kihúny, másoknak tovább tart, de az evilág gondjai dudvaként megfojtják. És vannak, akiknek termést hoz, növekedik. Ez a Bibliában a magvető példázata. Ebből látható, hogy a hit el is tud múlni. A hit cselekedetek nélkül meghal.
Ebből az a tanulság, hogy amennyiben a lelkiismereted valamire vezet, akkor ahhoz legyél hű. Meglátod, ez szépen eljuttat a hitig. A kijelentésig. Nem mese ez, de nagyon sok irodalmi példa van erre. Ha meg mégsem ismered meg Jézust, mert nem találkoztál Isten által küldött prédikátorral, akkor sem ítéltetsz el, ha a szívedbe írt törvény (leginkább a lelkiismeret) szerint cselekedsz.
Még néhány buzdítás: Akik szorgalmasan keresik Istent, megtalálják. Én egész kis koromtól kerestem Istent, és csak kb. 25 év múlva (30) évesen "hallottam" az Igét, jutottam hitre.
Légy türelemmel, Istentől ne félj, Ő nem erőszakos, nem fog erőltetni, Ő a csendes szóban van, a pislákoló mécsest nem oltja meg, az éhes bárányt jó legelőre viszi, az erőset meg elveszti.
Megint hosszú lettem, akit ez nem érdekel, elnézést kérek tőle. De kenyait még beszégetésre sem tudom invitálni, mert Babilonban lakik (Péter apostol szerint)
CSerfa