cucurbia Creative Commons License 2005.01.26 0 0 9

A kakaofám most pusztult el a télen egy honapja,sajna 15 fok alatt elpusztul a növény,és nem tudtam decemberben mindig 15 fok felett tartani a növényházat.de tavasszal be tudok szerezni magot.Kesudiovan is majdnem igy jártam,de abbol szerencsére egyet sikerült a szobába menekiteni igy mig a többi elpusztult,most az az egy szépen nő a szobában.

A pisztáciám nekem is berohadt,most várok ujabb magszállitmányt braziliábol,majd kiderül kikel-e.Teacserje dugványom volt,de nem eredt meg.Tapasztalatom szerint a magok rendkivül nehezen kelnek,és sajna sokszor kikelés után élettani okokbol sok elpusztulÉn is igy jártam már 2x igy most maggal egy ideig nem probálkozok.Ismerek valakit akinek van cserjéje,bár ő is nagyon szenved vele,alig hajt,de ha esetleg tudok tavasszal ép dugványt kérni töle megint megprobálkozom.

Avakádo oltovesszöért szerintem Gran Canariára érdemes menni,ott nagy ültetvények vannak,hazai termesztöknél én termő növénnyel még nem találkoztam.

Most Syzigiumfélékböl kelnek magoncaim,azok jobban birják a klimát,most rendeltem Spondiasféléket Braziliábol,de pl a 3 elvetett mamej magombol eddig csak egy kelt ki.

Licsimből csak egy maradt meg,bár az érdekes jol birja a hüvöset,a karambolával együtt(pedig azt hittem,hogy hidegérzékenyek),most keltek ki longanmagoncok,majd meglátom mennyi marad meg belőle, a szakirodalom szerint kevésbé kényes mint a licsi,de majd hiszem ezek után,ha látom nőni.

Annonaféléket is vetettem.Rollinia deliciosabol még maradt is a tavalyi osztogatás után magoncom,most várom R.sylvatica magot.

Annona  félékből(glabra,selegalensis,reticulata,squamosa,purpurea,chierimoa,atemoja) most 4 fajtát is vetettem,de sajna nagyon nehezen és rosszul kellnek,lehet amiböl mag lesz mag,tavasszal ujra probálkozok,mert a csira kihajtása után sok eldobja a rügyét és ugy nehéz megtartani.

Psidium fajokbol most kelt ki fridricshantianum és P.guinensee(egy harmadik féle még nem hajt),tavalyrol maradt viszont P.guajava és P.littoralis magoncom,és még egy két Feijoa(Acca)sellowiana magonc is akad talán valahol az üveghát alján.

Hu most hirtelen ennyi amit a magoncokrol eszembe jutott,sajna sokszor vagy a maghoz nehéz hozzájutni vagy ha mégis sikerül,akkor sajna nem sikerül kelésre birni.(főleg,ha nagy hidegben nem tudom 12-13 fok felett tartani a hajnali hőmérsékletet az üvegházban)