kenyai Creative Commons License 1998.07.23 0 0 110
Kedves CSerfa!
Nagyon szép dolgokat írtál, és mélységesen egyetértek veled.
A probléma az, hogy én nem egészen így látom az egyházat és a hívôket (pedig elég közelrôl nézem, az ablakból látszik a Vatikán). Én az arányokat fordítva látom. Sok tisztességtelen, vizet prédikáló, bort ivó ember között látok néhány tisztességes, jószándékú embert, mint Te is vagy.
Ez lehet hogy nem így van. Lehet hogy én vagyok rövidlátó, de az biztos hogy nem vagyok az egyetlen. Sokan így látják a r. kat. egyházat, mint én. Valami oka ennek csak van.
Mint azt már többször leírtam, tisztelem az olyan embereket, mint Te vagy, és ha mindenki ilyen lenne, nem is ülnék itt vitatkozni. A lent említett "vádak" tehát nyílván nem hozzád, ellened szóltak, hanem a kevésbé tisztességesekhez.
Mi következik ebbôl: az egyházat valamilyen alapon meg kell (lehet) ítélni hívôknek és katolikusoknak egyaránt. Mi alapján? Ki dönti azt el, hogy kinek-minek a viselkedését, erkölcsét és meggyôzôdését kell figyelembe venni? Mint embereket, szét tudom választani a tisztességeseket a tisztességtelenektôl. De ha az egyházat ítéljük meg, akkor tanításait, képviselôit és híveit egységesen kell figyelembe vennünk, mert ha nem így teszünk, hibás képet kapunk. Nem az én feladatom tehát, hogy a "kéretlen, elhívatlan hamis hirdetőket" elhatároljam az egyháztól, hanem az egyházé, ha nem akarja hogy ez a sok ember ilyen negatív képet terjesszen róla. Én azt sajnos nem mondhatom, hogy megváltozott a r. kat. egyházról a véleményem, mert megismertem Cserfát, és jó embernek tartom.

A csúfolodásról annyit, hogy sajnálom ha valakit megsértettem, de odaírtam hogy nem komoly a dolog, akinek ne inge ne olvassa, igazából azzal csúfolódtam, aki velem csúfolódott, nem Veled vagy Istennel, elnézést kérek mégegyszer.
Még két dolog:
1. a hozzászólásom második felére nem reagáltál
A másodikhoz inkább új hozzászólást kezdek.