VChris Creative Commons License 2005.01.14 0 0 3435

Videoszerkesztés, DVD téma:

Hát én nem is tudom, hogy létezik-e olyan progi, amit ne próbáltam volna.

Vágásra próbáltam: Pinnacle Studio9, Ulead Video Studio 8, Vegas, Premiere Pro

ebből ez utóbbival én is nagyon nehezen barátkoztam meg, de miután sikerült, nagyon megszerettem! Nehezen elsajátítható, de igen nagyon hatékony program. Csak rá kell érezni az ízére. Nagyságrendekkel többet tud a csillivilli Pinnacle, vagy Ulead. A Vegas-szal kb. egy kategória, de nekem az nem annyira jött be. Bár tudom, hogy sokan meg arra esküsznek.

Mpeg kódolásra is kipróbáltam már egy rakat progit, többek között a Tmpgenc-et is, nem rossz, de végülis amióta Premiere-t használom, azóta csak a beépített Adobe Media Encoderrel készítem a végső mpeg-et. Van ugyanolyan jó, mint a tmpgenc. Elég jól paraméterezhető.

Sebesség. Hát igen, ez az mpeg kódolás ilyen! Ha nincs valakinek realtime digitalizáló kártyája (sok pénzért persze), akkor az egészet szoftveresen végzi a proci, ami időigényes, még egy erős gépnél is. Nekem Intel P4, 2.4 GHz van, 1GB RAM-mal megspékelve, és egy 10 perces anyagot így is 50 perc alatt kódol mpeg-be, átlagosan 8000 kbit/s bitrátával.

DVD készítéshez is sokmindent kipróbáltam, nekem legjobban az Ulead DVD Workshop jött be. Könnyen kezelhető, és hatékony. Szépen, megbízhatóan készíti a DVD-t. Más programok tesztelése során dobtam ki egy pár DVD-t :-((

Szóval most már majd fél éve a Premiere Pro + Ulead DVD Workshop duót használom, és mindent meg tudok csinálni ezzel a két progival. Ha ez a kettő megvan, más nem kell.

Dehát, ugye kinek a pap, kinek a paplan :-))) Lehet, hogy másnak más jön be. Én a saját tapasztalataim alapján bátran ajánlom ezt a párosítást.

VChris