A 145-öt úgy írtam, hogy a te válaszodat még nem láttam, írtam éppen amikor küldted. Ha látom, nem küldöm, hiszen nem tettem hozzá lényegeset.
Az eredeti kérdés még mindent beengedő, de semmit kiengedő tükörről szólt, ettől én leragadtam és elkezdtem érvelni hogy ilyen tükör nincs. Utána vált definiálatlanná a sugárzás bejutása, és kezdett érdektelenné válni az egész üreg probléma.
Off. A gammával kapcsolatban még a csillagháborús időkben volt egy érdekesség. Szó volt egy űrbe telepített gamma lézerről. Hosszú vékony valamiféle gammára gerjeszthető anyagú pálcákat irányítottak volna a rakétákra, és hidrogénbombával adják a gerjesztést. Nem valódi rezonátoros lézer lett volna, hanem szupersugárzás, vagyis a gamma fotonok döntő többsége indukált emisszióval létrejött koherens foton, a hosszú, vékony, nagy erősítésű lézeranyag miatt. Ez eddig ok, de többen kiszámolták, hogy a nyaláb túl széles, nem lehet ezzel elég messzire lőni, nem jó a rakéták ellen. Mire a fejlesztők sejtetni engedték, hogy persze, de csak akkor, ha a sugár nincs fókuszálva. Ez annak idején elég nagy meglepetést okozott, mert senkinek se volt lövése se arról, mi a halállal lehetne a gammát fókuszálni - aztán ennyiben maradtak. Nem lehet tudni, tényleg volt-e reális ötlet erre, vagy csak a döntéshozóktól akartak pénzt (megkapták).