MuzX Creative Commons License 2005.01.07 0 0 258
A MIDI nem olyan magától értetődő dolog.
Én egy ideig foglalkoztam vele, nem vagyok profi, de kicsit konyítok hozzá.
A neten található MIDI fájlok nem mobiltelefonhoz vannak optimalizálva, de kis ügyeskedéssel és egy MIDI szerkesztőprogrammal elég jól átalakíthatók.
Magamnak elég sok fájlt megcsináltam, van, amiben csak a hosszát kell átállítani, van, ahol teljesen átszerkeszteni a hangszerek hozzárendelését, a hangerőt, a tempót.
És persze más tipusú telefonon teljesen másképp szólhat, nagyon nem egyformán implementálják a MIDI szabványt.

Például volt olyan, amit kapásból letöltve a másodperc törtrésze alatt lejátszott, mert a tempó definiálás valamiért nem volt jó, és a létező legrövidebb hang alapegységként vette az S55 valamiért. Miután belenyúltam és beszúrtam egy tempó állítást, már ment rendesen.

Ezek a fájlok az elejükön gyakran tartalmaznak egy hosszabb csendet (1-4 ütemnyi), talán hogy a karaokés vagy aki zenélgetni használja, felkészülhessen a "playback"-re, és ne induljon a zene egyből, mikor elindul a fájl.

Tartalmaznak gyakran fölösleges MIDI csatornákat is, ahol megjegyzések, vagy nem használt hangszerek vannak, ez is bekavarhat.

Amúgy én egy Jazz nevű freeware editort használtam.
Előzmény: S110L (257)