McAl
Amit leírtál, azzal majdnem 100%-ig egyetértek. A teljes anarchia és a teljes diktatúra sem müxik (sokáig). Ha valakiben nincs meg a tolerancia, annak úgyis mindegy, ha meg megvan, akkor valószínűleg jól jön neki egy kis útmutató. Az őszintét megvallva eleinte én is csak pislogtam, próbáltam kitalálni a kialakult szabályokat, és akkor nekem is jól jött volna egy "tízparancsolat".
Mindössze két dologgal van bajom.
1. Útálom, és igazságtalanságnak érzem, amikor valakit olyan "szabály" miatt csesznek le, amiről nem is tudhatott.
2. A stílus. Medwe koma nem "megkérte" az olvasóit, hanem utasította. A tíz pontból nyolc felszólító módban van, ha utánaolvasol. Jónak és hasznosnak tartom ezt a gyűjteményt, csak én úgy írnám le, hogy "Illik megkeresni a bemutatkozást", "Illik beleolvasni", "Illik végignézni a tartalomjegyzéket", stb., stb. A felszólító mód rögtön ellenkezést vált ki belőlem, viszont egy "szelid" jótanács gyűjtemény együttműködő magatartást eredményez. "Ejha, itt a nagy öregek sincsenek elszállva maguktól, tisztelik az újonc tacskókat is, akkor én is tisztelni fogom őket meg a kialakult szabályaikat!" Valahogy így.
A Medwe koma meg van olyan intelligens, hogy megvédje magát, még ha kissé morózus is. (Ja persze, a kettőnek nincs is köze egymáshoz)
Uff
Ui.: A kőbe vésésnek nincs semmi értelme olyankor, amikor azt nem lehet betartatni. És itt pedig nem lehet! Itt legfeljebb ajánlani lehet, meg persze jó példával előljárni. A tolerancia témakörben is.