Erzsébeti Creative Commons License 2005.01.03 0 0 1438

Hali!

Csiszolás:

Én nem csinálok ekkora faxnit a csiszolásból:))

Alapból két féle szemcsefinomságot használok. a sima fa csoszolásokhoz 80-as szemcsefinomságú vásznat (jó a SIA, de jó a DunaVitex is)

míg pl az élfóliázások rendbetételéhez meg 180-as vizes papírt használunk. Ezt a vizespapírt használjuk pl a lakkozások közötti "szállehúzásokra" is Én még bevallom nem olajoztam, és nem viaszoztam ( a politúr is kimaradt az életembeől...) így ezekhez nem tudok mélyrehatóan hozzászólni, de az én prakszisomban ezekkel a méretekkel dolgozunk. Ha tisztességesen meg van csiszolva a felület akkor kevés ahhoz az emberi szem, hogy a lakkozások alatt meglássák azt, hogy az ""csak""!! 80-as szemcsefinomságú csiszolóanyaggal lett csiszolva. De ha nagyon finomkodni kényszerülnék lakk alá nem csiszolnék akkor sem 120-as nál finomabbal... talán még a 120 is sok neki:))

Nekem van egy hitachi kézi szalagcsiszológépem (böszme egy jószág, de nagyon penge!!:) van egy kínai gagyi asztali csiszológépem. Nagyon gyengus a motorja sajan:(( Lehet, hogy feltuningolom... most csak 250W-os, de elkellene rá minimum egy 500W-os!! Ezen kívűl használunk korongcsiszolót, de olyat amit sarokköszörűbe fogok be. Gumitányér+ egyebek. Ez nem nevezhető egy finomkodó szerszámnak:))) Elég egy durva darab!:)) De oda ahová mi használjuk nincs tökéletesebb szerszám! Nyílászáró passzításoknál olyan helyekre is beérünk vele ahová csak kézi vésővel lehet, és az meg marha időigényes dolog... Ja és ezzel állítom a karácsonyfámat is!!:)) nagyon gyorsan és könnyen lehet vele befaragni a fenyőfa törzsét!!!:)))

Ezen a gépen 60-as, és max 80-as szemcsefinomságú csiszolóanyagot (jellemzően papírt) használunk. Durva munkákhoz kell.. Na...:)))

A zietling is "csiszolószerszám"!:)) Van belőle vagy 3.4 db.. De egy 3-4 fős csapatnál ennyi kell is... sokszor csak pihen a polcon, de ha kell akkor kell!!! Ez kb olyan mint a pillanatszorító.. Sokba kerül, és az idő nagy részét felakasztva tölti a helyén, de ha ne adj isten kell akkor sosem elég:))

Vibrációs-excenteres csiszolót nem használunk, mert eddig semmire sem volt jó a műhelyemben.. nekünk túl finoman dolgoznak, de el tudok olyan műhelyt képzelni ahol ez alapszerszám lehet.

A csiszolófából két tipus létezik. Az egyik az olyan amit ti is írtatok, sima egyenesszálú fenyőböl egy jó maréknyi méretű de az alján, ott ahol a csiszolás zajlik, ott simának, és az élein "élesnek" kell lennie!! A másik meg szinte ugyanez, de ott a talpán már egy puha réteg van! Ez alapesetben parafa, de ha nincs más jó kemény ipari filc is jó! Lehet olyan csiszolófát kapni ami teljes anyagában morzsolt parafa. Ez is nagyon jó. kb egy ilyen tömör parafás csiszolófa kb 300-500 ft körül lehet.

Ezen kívül, még használunk csiszoló vattát. Lehet, hogy ezt hívta valamelyik olvtárs "skót" nak? nemtom.. ezeket a vattákat különböző "finomságban" árulják (fémből vannak) de nem kell a legfinomabbat megvenni, úgy is nagyon finoman csiszol!! Ezt kimondottan íves felületek csiszolására használjuk pl díszlécek-egyebek, De nem alapcsiszolásra hanem a lakkozások közötti szállehúzásra! Nagyon sima bársonyos felületet ad!:))

A csiszoláshoz még annyit: nagyon de nagyon kell szépen csiszolni ahhoz, hogy utol lehessen érni egy jól beállított, és jól kezelt gyalugép felületi minőségét!!!:)

Az én műhelyemben nincs ilyen gép:)

Erzsébeti

Előzmény: GPF (1432)