Gratula az elhivatottságodért!!:)) Tényleg!
Köszörűgépet szerintem szinte bagóért lehet venni. láttam nem egy kínai cuccost kb 7000-12000 ft közötti áron, de már nem emlékszem, mert nekem egy használt magyar köszörűgépet sikerült beszereznem anno 15 éve, és azóta max a követ cseréltem rajta.. szóval nem hinném, hogy a kínai is megadná magát egykönnyen... Ugyanis nincs olyan része ami elromolhat:)) egy sima 220-230V-os mitor két csapágyra felfűzve, a két végén korong... ámbár a kínaiak ügyes emberek, sok mindent le tudnak rontani, de talán ezt nem sikerült nekik:)) Szerintem érdemes akár használtan is venni, mert igen kevés alkatrész van benne ami elromolhat!
Azt meg egy bekapcsolás után is lehet látni-hallani, ha nem stimmel valami a géppel...
A holkeres köszörülést azt úgy értem, hogy egy köszörűkorong palástján kell a szerszámot megköszörülni, és a korong ívelése adja a holkert a kés homloklapjára. Semmi ördöngőség nincs benne. Kell a gépre egy ferde lapos asztalka. (Kevés vasasmunka, és mégkevesebb fás.) Aztán csak szépen jobbra-balra mozgatva a kést addig köszörülni a kést, míg az él hibái teljesen el nem tűnnek, vagy ha nem voltak látványos hibái, akkor addig, míg az él "hátulján" meg nem jelenik a sorja, de addig amíg szépen egyenletesen sorjás nem lesz, mert csak utána szabad fenőkővel lefenni. Ez a szabad egy kicsit erős, mert nem tilos ez, csak nem érdemes úgy fenni, míg egyenletes sorja nem lesz az élen...
Arra mindenképpen vigyázni kell, hogy az él ne "kéküljön" be mert ez nem tesz jót a szerszám éltartósságának(kilágyul)!!
Magyarán mikor már a kézben forrónak tűnik akkor be kell mártani egy odakészített vizesedénybe a kést, és megvárni míg kihül, vagyis nem lesz vészesen meleg.
Le fogom fotózni az én szerkentyűmet, és felteszem a képet ide, úgy könyebb lesz megérteni, hogy milyen "asztalkára" is gondoltam.:)
Erzsébeti