A tulajdonos, illetve haszonélvező élhet "kényszerkijelentéssel". Vagyis férjedet bármikor kijelentheted onnan. Innentől kezdve nincs mire hivatkoznia.
Csak ezután tudsz komolyabb eszközökhöz is folyamodni, mint pl rendőrrel elvitetni onnan.
A házasságokot alatt történt gondolom a felújítás, ezért közös "tulajdonnak" számítana, ha tudná számlával igazolni. (ebben az esetben is csak a fele járna neki)
Nincs jogom és nem is tudom megítélni, hogy ki miatt romlott meg a kapcsolatotok, de azért ha az etikai oldalát nézed, akár tudja számlával igazolni, akár nem, valahol növelte az ingatlanod értékét a felújítással. Ráadásul én biztosan nem raknám ki az utcára egy fillér nélkül azt akit valaha szerettem, akármennyire is megromlott a kapcsolat.
Ezt viszont neked kell eldöntened, hogy hajlandóak vagytok-e kompromisszumokra és megegyeztek, vagy pereskedtek évekig és lehet, hogy sokkal többe fog neked is kerülni, mint ha most kifizeted neki, amit a lakásfelújításra költött. Nem beszélve az idegeskedésről, és stresszről, ami a pereskedés évei alatt vár.