rul-ez Creative Commons License 2004.12.28 0 0 3214

Boldogabb Karácsonyt!

Állványilag lenne kérdésem, illetve egy rossz tapasztalatom.

Kaptam karácsonyra egy Hama állványt, a jobbik sorozatból: Hama Gamma 74.

(Rosszabbik, pontosabban ócsóbbik: Hama Star)

Olvastam itt a topikban, hogy 72-es többeknek is van, és meg vannak vele elégedve.

No, ez az én fajtám viszont nagyon gyatra kostrukció, egyszerűen nem lehet vízszintesbe állítani a fejet. A problémát az okozza, hogy mivel fényképezésre is használható, a fejen a talpat vízszintes illetve fügőleges irányba is lehet állítani, és közötte vagy 5-6 helyzetbe, fokozatosan. Viszont a vízszintes helyzet nem vízszintes, hanem van egy kis dőlése.

Úgyanúgy mint a függőlelesnek is - de ez utóbbi a kamerázáshoz nem szükséges - azaz engen nem érdekel.

És mivel az állítási lehetőség nem fokozatmantes, nincs lehetőség finom korrigálásra

(Esetleges megoldás még: hogy a kamerát az állvány a lábainak beállításával visszintbe lehet hozni, talajhibák, stb miatt. Mivel azonban a fejen van ez a dőlés, ha ezt a lábak állítgatásával korrigálom, csak pillanatnyilag oldódik meg a helyzet. Ha egy 90 fokot fordítok a fejen - ami kamerázásnál azért előfordulhat,  a korrigálás már semmit sem ért, ha 180 fokot, akkor kétszeresen jelentkezik a dőlés, mivel hozzáadódik a korrekcióhoz az eredeti hiba. Szóval a hibát így nem lehet korrigálni)

Kérdésem az, hogy akinek van ilyen Hama Gamma álványa, az szintén tapasztalta-e ezt fej-dőlési hibát? És együtt tud-e vele élni?

Kisebb hibák, amitől az állványt még használni lehetne, de azért bosszantó: 

állványon van egy vízmérték, ami rosszul működik. Rögzített lábhelyzetnél a fej körbefotgatásakor mindig más irányba jelzi a lábak ferdeségét. Valószínűleg ferdén van berögzítve a vízmérték.

Illetve a gyorscserelap berögzítéséhez szükséges kallantyú sem áll meg nyitott helyzetben (elvileg egy rugós ék kitámasztaná, de nem), és a kallantyú tengelye is vagy 20-30 kinyitás becsukás után kihullik az állványból.

Szóval ennyit a Hama Gamma karácsonyi meglepetéséről.

Ha ilyet vesztek, nézzétek át tüzetesen, a fej dőlése már szabad szemmel is látható, ha alapos megnézed akár csak magában az állványt ! Ha a kamera rajta van, akkor akár a kamerát nézed szemből, akár a kamera képét, látszik a hiba!

Üdv,

Rul-ez