vogyo
2004.12.23
|
|
0 0
581
|
Magának kiválasztott minket Õbenne, az Õ akaratának jó kedve szerint, kegyelme dicsõségének magasztalására, amellyel megajándékozott minket ama Szerelmesben. (Ef 1,4–6)
Ha csak annyit tudnánk, hogy magának választott ki bennünket Isten, nem tudnánk semmit. "Kit kell ezalatt érteni – kérdeznénk –, milyen ez az ismeretlen, megfoghatatlan, hatalmas Isten?" A tanítványokban is ott bujkált ez a kérdés. Filep kimondta: "Uram, mutasd meg nekünk az Atyát." "Aki engem látott, látta az Atyát" – felelte neki Jézus. (Jn 14, 8–9) Az Atya olyan, mint Jézus. Egy asszony mondta egyszer boldogan: "Tudtam az Istenrõl és tudtam Jézus Krisztusról – külön- külön. De most már együtt!" Kiválasztatásunk Krisztusban zajlik. Áldott legyen az Isten, hogy Krisztusban megmutatta nekünk magát, és hogy bennünket elválaszthatatlanul összekapcsolt Krisztussal, és így önmagával. Krisztus az Atya Szerelmese – szentséges szerelem fűzi õket egybe; s ebbe a szeretet-kapcsolatba mi is belefoglaltattunk. Ágoston ezt írja a Szentháromságról: "Az Atya szereti a Fiút, a Fiú szereti az Atyát, és ez a szeretet maga a Szentlélek."
VISKY FERENC: MÉZ A SZIKLÁBÓL – Áhítatok az év minden napjára –
|
|