"Mennyi is volt akkor a népszaporulat? És mennyi most?"
azért azt nézd meg, hogy nem a fejlettnek mondott országokban olyan nagy a népszaporulat. ha jól tudom az európai jellegű államok népessége csökken, mert kevés a születések száma. (és mellesleg ezzel együtt kiöregszik a társadalom, tehát több öreg lesz, mint fiatal, de az öregek nem termelnek ugye, hanem a fiatalok által eltartottak, tehát következő probléma.)
visszatérve a főtémára:
nem a technika tesz valakit elhidegültté, vagy bunkóvá. nem azért bunkó valaki, mert mobilja van, hanem mert a környezetében attól nézik menőnek, hogy mennyit villog vele. vagy nem attól lesz buta valaki, mert tv-t néz, hanem mert pl megengedik neki, hogy a nagytesó, vagy valóvillám jelentse neki a szórakozást. ez alapvetően nevelés kérdése, és nem a technikai fejlettségtől függ. 200 éve is voltak bunkó emberek. és ha lesz még világ, akkor 200 év múlva is lesznek.
te sajnálod azokat, akik futnak a technika újabb vívmányai után, és abba ölik a pénzüket, idejüket. én is ezt tenném, ha lenne pénzem rá. de nem azért vennék meg egy 3 milliós plazmatévét, mert a szappanoperákat akarom rajta nézni. elsősorban azért, mert már egy ilyen eszköz létezése kisebb fajta technikai csoda önmagában (itt persze ki lehetne térni a birtoklásvágy kérdésére, de most nem teszem). másrészt az élmény amit ad, amikor használod, arra amire te szeretnéd. meg lehet válogatni ugyanis, hogy mit nézel rajta. (arról nem is beszélve, hogy szebb, nagyobb a képe mint egy átlagos tv-nek, és nem rongálja annyira a szemet sem.)
szóval te sajnálod az ilyen embereket. én az olyanokat sajnálom, akik nem látják, hogy mekkora tudás szükséges ahhoz hogy létrejöhessen egy ilyen eszköz, és mennyi munka van benne (nem, nem a gyári futószalagok, és gépek munkája, amíg 10 perc alatt összedobják, hanem a kiinduló ötlet, a tervezés, a tesztelés, stb.)
csak használni kell tudni mindent...
szóval a jó technikát szeretem. ilyen egyszerű.
szerintem ;)