"Hát pont egy hete próbálgattam egy szeszespácot egy darab cseresznye szinfúrnéron és tökre átitta a pácanyagot a másik oldalra pedig szeszes volt és nem is fenyő.Lehet csak nem jól láttam."
Lehet. Elfűrészelted az anyagot és úgy nézted meg?
"Jó hogy átmentünk művészettörténelembe.:/"
Jó lesz az művészettörténetek is...
"leszárítani szoktuk,de akkor is nem a beeresztett olajat hanem az utolsó grundnál felvitt paraffinolajat ami arra kell hogy ne "égjen" be az anyag az utolsó rétegnél.
Azért is nem lehet a beeresztett olajat az utolsó grundnál kiszárítani mert akkor a bútoron már van 4-5 réteg politúr.
De ha ezzel foglalkozol akkor szerintem ezt tudod.
Ugye?"
Igazad lehet a leszárítást illetően, de már olyan rohadt rég voltam 6 éves hogy emléxik rá a f*szom. :)))
"Fenőkőnél azt mondta Erzsébeti hogy köszörüljük majd a sorját szépen lefenjük róla.
Én ezzel teljesen egyetértek mert én is így csinálom.
Ez micsoda ha nem fenés?
Miért csak durva kővel lehet ezt csinálni?"
Véleményem szerint csak a köszörülés közben keletkező sorja leszedését szolgálja a durva kő. A többivel finonítjuk a véső, gyalukés, stb. élét (élességét) azaz fenünk. A fenés nem csak sorjaeltávolítást jelent, hanem élképzést is.
"Tehát első lépésben megköszörülöm a vésőt.
Ekkor képződik rajta egy dúrva sorja.
Ezt a durva sorját egy dúrvább kövön lefenem róla.
És itt jön a trükk ami hihetetlen de átváltok egy finomabb kőre amivel leszedem azt a maradék sorját amit a dúrva kővel nem tudtam leszedni teljsen.
Ezután már olyan kicsi a sorja véső élén hogy már nem is lehet látni és érezni se nagyon.
Ezután már lehet használni a vésőt mert így is jó éle van, de ha vki maximalista és tökéletes szerszámmal szeretne dolgozni az vagy átfeni egy mégfinomabb kövön vagy felpolírozza polírkoronggal.Én utóbbit használom."
Az élképzés alapvetően síkokból kell hogy álljon pontosan az éltartósság miatt. Amikor megköszörülöd az acélt abban "holker" van és ettől "alákaphat" a szerszám használat közben ill. hamarabb veszíti el az élét. Fenéssel kiszeded ezt a holkert belőle. Mire kijön, már híre-hamva sincsen az általad annyira felemlegetett sorjának. A polírozást meg már végképp nem értem, mert a korong pontosan a rugalmassága miatt tök alkalmatlan sík pontos megmunkálására. A fenőkő éppen ezért se nem rugalmas, sem pedig nem flexibilis tehát erre való. Vagy hallottál már fenő-polírról? :))
Más: Ne irritáljon az idézgetés, mert mások számára így nyomonkövethetőbb egy beszélgetés. Egyébként meg bocs.