lsr Creative Commons License 2004.12.14 0 0 558

Szia Fürösztölő!

"Jézus tanítása kezdetén, de végén sem látszott Isten fiának."

A golgotai események idejére az emberek már elfelejtették a saját szemeikkel látott csodákat. Pedig Jézus fellépése és kereszthalála között kevesebb, mint 4 év telt el...

"... szerintük jogosan" jártak el. Mint Te most."

Mit is tettem jogosnak gondolva? Egy kicsit bővebben fejtsd ki, mert ennyiből nem értettelek meg.

"Te követted volna akkor és ott hithű zsidóként?"

Ha 2000 évvel ezelőtt éltem volna zsidóként, akkor nem az lettem volna, aki most vagyok, és így másképp is gondolkoztam volna. Honnan tudnám tehát azt, hogy miként döntöttem volna zsidóként?

Úgy látod, hogy elítélem az 555-ös hsz.-omban a zsidókat? Egy dolog van előttem: Nem szándékozom senkin sem ítélkezni, de a gonosz és botor tetteket (tetteimet) nem szándékozom mentegetni. Külön kell választanunk a bűnöst a bűntől: a bűnöst meg kell tanulnunk megszeretni, a bűnt pedig megutálni. És nem fordítva (bár az könnyebb önző jellemünk számára, de az csak a pusztulásba visz, ha kiegyezünk vele).

"És, ha most mondanák Neked?"

Attól függ, hogy mit mondanának, és hogy kik mondják... És attól is, hogy mire lenne erőm...

(Jobb nem ígérni s mégis tenni,

Mint ígérni és tétlen lenni.)

Ezeket a kérdéseket magadnak is feltetted?

Szerinted mit mond a Biblia a következő kérdésről: Vajon az Istenre, vagy az emberekre kellene hallgatnunk, ha választás elé kerülünk?

Előzmény: Fürösztölő (557)