Nyugi Sanya az én stílusom is hasonló úgyhogy jól egymásra találtunk.:)
Ezt már a többiek tudják de majd én is és ők is alkalmaszkodnak.
Na szóval a páccsiszolás.
Az igaz hogy ki lehet csiszolni a pácot persze ha van kedved csiszolni 1-2 mm-t gyalulás helyett.
Maradjunk annál a "plafonnál"(még mindig nem jut eszembe a neve de majd mostmár megkérdezem)mert pl. ott több 10m2ről van szó és mindezt (legyen csak 1mm a te kedvedért pedig tisztán látható hogy fenyőről van szó) te csiszolnád még akkor is hogy azt javaslod hogy bontsák le az egészet ráadásul 100 as papírral. Azért mondom a fenyőt mert pl. a vitánk kezdetekor azt se tisztáztuk milyen fáról/ból nem lehet ki/lecsiszolni a pácot.
A fenyő egy puha/laza szerkezetű fa ezért az jobban beissza a pácot (sztem)mint egy keményebb fa. Na most fenyőnél is tisztázzuk hogy mondjuk lucról beszélünk és nem vörösről mert a vörös már megközelíti a tölgyet.Ez a vita már itt meghalt sztem mert ezeket nem tisztáztuk.
A vizes pác igaz hogy nem vegyileg szárad de az se ivódik sokkal mélyebbre(ha mélyebbre ivódik egyáltalán) a fába mert ott viszont párolgásról beszélünk ezért tart kicsit tovább.
A szeszes se olyan hogy bekenem/fújom és hipp-hopp elillan a szesz és ott marad az festékanyag/pácanyag, hanem igenis kell vele várni.
A régi antik bútoroknál se mindig használtak pácot(én nem is nagyon találkoztam olyannal)hanem bekenték olajjal(mi pl. vmi két motorolaj keveréket használtunk ami remekül bevállt)és ez adta meg a színét.Nem is kell messzire menni mert vki most csinált ilyen olajos, viaszos munkát(azthiszem GPF) és ott is remekül bevált az olaj a pác helyett.
A másik hogy a régi bútorok általában dióból készült vagy tölgyből de mindenképp keményfából.(legalább is a külső része mert a polcokon már spóroltak meg akkor még nagy munka volt egy ilyen bútort megcsinálni)Ki is javítom magam mert nem tömörfából készültek hanem fúrnérozták őket.(de ez a lényegen nem változtat)
Tehát már nem ivódhat olyan mélyre a pác mint egy puhaszerkezetű anyagnál.
A régi bútorok felületét pedig zitlingelni(szinlőpenge) szokták/tuk mert egyszerübb és könnyebb tehát ha esetleg mégis pácolták azzal jobban/könnyebben el lehet távolítani a pácot/politúrt.
Ha egyáltalán teljesen el akarom távolíta a pácot.(régi bútorról beszélünk)
Nem tudom te hogy szoktál pácolni de én sose a bútoron tesztelem a kiválasztott pácot, hanem egy úgyanabból az anyagból származó darabon próbálom ki a pácot mint amiből a bútor készült.
Ezért nem szoktam "kukázni" a bútort.
"Egy tok ismeretlen embert, aki nem is hozzad beszel kijavitani, az belekotes."
Ez tetszik..még nem hallottam de van benne igazság.
"Miért ne köthetne bele? Ha valaki beír egy hülyeséget válaszként, azt nem lehet kijavítani egy harmadik embernek?"
Ugyanakkor ebbe is van igazság.